Hoe hebben jonge harten het graag?
Het aanbod op het gebied van toneel, theater en cultuur in Nederland is groot en er wordt dan ook graag gebruik van gemaakt. Toch is er een groep die weinig te vinden is bij dergelijke evenementen: de jeugd. Om een teken te geven dat het ook anders kan en hen het gevoel te geven dat theater heel toegankelijk is, wordt jaarlijks in Groningen het Jonge Harten Festival georganiseerd. Een week lang worden tientallen voorstellingen gegeven, speciaal gericht op scholieren en studenten. De makers zijn ook veelal jonge acteurs en actrices. Net als vorig jaar waren er ditmaal wederom podia in Veendam en Delfzijl en waren er diverse workshops. Ook 8WEEKLY nam een kijkje bij enkele voorstellingen.
Jongenshart
(André & De Jongens)
De negende editie van dit festival werd geopend door André & De Jongens. De combinatie van André Pronk en de driekoppige theatergroep De jongens zorgde in Jongenshart voor een spektakel met veel licht en vuur. Het verhaal speelt zich af in een werkplaats, waar de vier heren experimenteren met wat ze voor handen hebben. De Jongens gebruiken in hun voorstellingen veel slapstick en improvisatie, terwijl Pronk graag met vuur speelt. Dat komt dan ook duidelijk naar voren in het stuk. Een echt verhaal is het niet, de voorstelling is vooral een visuele beleving. De manieren waarop geëxperimenteerd wordt zijn origineel en verrassend te noemen. Op sommige momenten weet je wat er komt, maar toch is je eigen reactie anders dan gedacht.
As you like it
(Theatergroep Jan)
Foto: Maarten van den Abeele |
In de voorstelling As you like it van theatergroep Jan staan negen personages centraal: drie meisjes en zes jongens. Ze wonen in een hertogdom, waaruit de vader van hoofdpersonage Rosalinde is verbannen. Ook zij krijgt de mededeling dat ze maar beter kan vertrekken omdat ze anders haar leven niet zeker is. Nichtje Celia gaat met haar mee en samen belanden ze in een groot bos. Wat ze niet weten, is dat ze worden gezocht door enkele jongens uit hun woonplaats en uiteindelijk zoekt iedereen naar iedereen. Bekende thema’s als goed en kwaad, blinde liefde en familiebanden komen terug in deze voorstelling waarbij jongens meisjes spelen en personages elkaars naam overnemen. De spelers van het nieuwe Belgische theatergezelschap Jan uit Antwerpen zijn negen jongens tot twintig jaar. Het wekt in eerste instantie dan ook wat gegniffel op vanuit de zaal. Ook de vraag “Hoe hebt gij het graag?”, die vaak terugkomt, werkt op de lachspieren. Maar naarmate de voorstelling vordert, ga je de personages steeds meer waarderen om wat ze doen en wie ze zijn. Vooral de kwetsbaarheid die aan het eind wordt getoond in deze moderne bewerking van Shakespeares klassieker, wanneer alles en iedereen samen en tot elkaar komt, is mooi om te zien.
As you like it is nog te zien tot 9 december.
De grote voelshow
(DOX)
Foto: Kurt van der Elst |
Het ontdekken van zaken als zoenen, veranderingen in en aan je lichaam, de andere sekse… het zijn grote dingen in een jong leven. Wat doe je als jongere met al die gevoelens? De makers van DOX gaan in De grote voelshow op zoek naar de onzekerheden betreffende liefde en seks onder de jeugd vanaf tien jaar. Hoe spannend, onhandig en eng het kan zijn wordt in herkenbare situaties getoond. Achtereenvolgens komen zaken als zoenen (hoe moet je zoenen en hoe vooral niet), friemelen, ‘snoeien’ en spelen met jezelf voorbij. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van muziek, dans en poppen om deze zaken te verduidelijken. Niet alleen de onzekere kant van de ontdekkingstocht wordt getoond, ook de mooie kanten laten de spelers zien. Dat het onderwerp aanspreekt blijkt wel uit de reacties van het publiek. De veelal jonge aanwezigen laten duidelijk hoorbaar merken wanneer er sprake is van herkenning. Op bepaalde momenten wordt het publiek ook daadwerkelijk betrokken bij de voorstelling en degenen die er door de vier heren en vier dames worden uitgepikt, kunnen op veel gejoel van hun leeftijdsgenoten rekenen.
De theatertour van De grote voelshow is verlengd tot 17 februari 2007.
Rude
(Tryater)
Schurft, jeuk. Dat is de titel van het nieuwe stuk van theatergroep Tryater. In Rude (het Friese woord voor schurft) wordt het verhaal verteld van Laura, een meisje op een middelbare school. Hier ontmoet ze Bas, de stoerste jongen van de school. En hij ziet haar wel zitten. Dat hij haar dwingt om allerlei dingen te doen die ze normaal niet zou doen neemt ze voor lief. Ook gaat ze voorbij aan de mensen die tot dat moment belangrijk voor haar waren. Ze heeft niet door dat er geen weg meer terug is tot het moment dat het te laat is. In de voorstelling spelen de twee acteurs en de actrice meerdere personages, die allemaal hun eigen rol in het verhaal hebben. Rude is het derde onderwijs-theaterproject van Tryater, dat voornamelijk op middelbare scholen wordt gespeeld. Aansluitend aan de voorstelling gaan de drie spelers in gesprek met het publiek om een discussie op gang te krijgen over het thema ‘meelopen’ en wat ertegen te doen zou zijn. De acteurs vragen de aanwezigen dan ook om een eigen einde van het stuk te maken en eventueel zelf daarin een rol te spelen. Naast het feit dat het enerzijds een humoristische voorstelling is, is het ook zeker leerzaam. En waarschijnlijk zullen veel mensen er meer in herkennen dan ze hadden gedacht.
Hoewel het Jonge Harten Festival specifiek op jongeren is gericht, zijn er toch ook redelijk veel volwassenen aanwezig bij de meeste voorstellingen. Al is een voorstelling als De grote voelshow naar mijn idee meer bedoeld als klassenproject en is het een onderdeel van de lesstof op school. Wel zijn sommige jongeren snel verveeld of hebben ze het drukker met elkaar of hun mobiel en dat kan voor de rest van het publiek afleiden van de voorstelling. Maar draagvlak heeft een festival als dit zeker. Dat blijkt ook wel uit het feit dat het aantal bezoekers sinds het begin, negen jaar geleden, is gegroeid van zo’n vijfhonderd tot dertigduizend mensen vorig jaar. Ook het gevarieerde aanbod maakt dat iedereen wel ergens aan z’n trekken kan komen. Op naar het tweede lustrum.
Zie ook: www.jongeharten.nl