Emotionele pornografie

Ongeveer tien jaar geleden verscheen er een boek over de films van Oliver Stone. De schrijver, Frank Beaver, karakteriseerde de films van Stone als een vorm van Wake Up Cinema: films die controversieel van aard zijn en geen enkel middel onbenut laten om een duidelijke en soms moralistische boodschap over te brengen op de kijker. Platoon, Born on the Fourth of July, Natural Born Killers, allemaal films die misschien niet genuanceerd zijn, maar de kijker wel wakker houden. De boodschap in Stones nieuwe vehikel, World Trade Center, is opnieuw van-dik-hout-zaagt-men-plankenmateriaal, en dus niets nieuws onder de zon. Los van alle controversie die de vroege release van de film met zich meebracht (minder dan vijf jaar na de gebeurtenissen waarop de film gebaseerd is) is dit geen cinema die je wakker houdt.
~
Klem onder het puin
Als publiek zit je samen met twee politieagenten driekwart van de film klem onder het puin. De twee agenten, John McLoughlin (Nicolas Cage, met afschuwelijke snor) en William J. Jimeno (Michael Pena), maken deel uit van een groep agenten die opgeroepen wordt zodra één van de twee vliegtuigen de eerste toren van het World Trade Center ingevlogen is. Nauwelijks op de hoogte van de gebeurtenissen gaat de groep een bijgebouw in dat enkele minuten later op hen neerdaalt als gevolg van het instorten van de eerste toren. In eerste instantie leven drie agenten nog, maar nummer drie redt het niet als verschuivend puin de arme drommel plet. Twee agenten blijven over, kunnen zich nauwelijks bewegen en proberen elkaar wakker te houden met anekdotes over het getrouwde leven, het opvoeden van kinderen, verantwoordelijkheidsbesef en het feit dat je met hard werken ver kunt komen in de Verenigde Staten.
~
Tenenkrommend emotioneel vacuüm
De eerste twintig minuten van World Trade Center zijn enerverend. Als kijker weet je wat de groep agenten te wachten staat. Wanneer het catastrofale moment aanbreekt, maakt Stone een mooie en symbolische keuze. In plaats van alle registers open te trekken, toont hij een schaduw van een vliegtuig die over nabijgelegen gebouwen scheert, een zwarte Engel des Doods. Jammergenoeg legt hij hierna meer dan een uur lang de nadruk op het tweetal, en vooral op de tenenkrommende gesprekken van John en William. Valt het op zich al niet mee om na twintig uur wakker te blijven, nee, petje af voor iemand die wakker weet te blijven luisterend naar de verhalen een 45-jarige politieagent/vader/echtgenoot.
~