Muziek / Concert

Verkoelende doop

recensie: BJ's Wild Verband @ Verkadefabriek Den Bosch

Op een van de heetste dagen van het jaar houdt BJ’s Wild Verband het album Later ten doop. Daarbij houdt de band het hoofd koel. Met het inspirerende, gepassioneerde spel laten de heren een verkwikkende set horen.

Het vakmanschap van het driemanschap – BJ Baartmans op gitaar en zang, Sjoerd van Bommel op drums en zang en Mike Roeloefs op toetsen en zang – staat bij iedere Neder-Roots-liefhebber geen seconde ter discussie. Met het zojuist verschenen album Later lonkt de band ook naar internationaal succes; naast het album met Nederlandse teksten is er ook een Engelse versie.

DSC_8795Gedreven internationale allure

De clubzaal van de Verkadefabriek in Den Bosch is gelukkig voorzien van airco. De gezellig opgestelde tafels met uitstekend uitzicht op het fraaie podium en een bar, die tijdens het optreden gewoon open is, vormen de ontspannen ingrediënten voor een fijn avondje muziek. De kundigheid van BJ’s Wild Verband, die hun jongste album Later ten gehore brengt, zorgt ervoor dat deze ingrediënten niet verpest worden, maar gezamenlijk tot een smaakvol geheel voorgeschoteld worden aan het publiek. Wie het aandurfde de hitte te trotseren, laat zich de welkome verkoelende doop van Later gevallen.

De liedjes op het album Later, die ik al mocht voorluisteren, geven alle vertrouwen in een fijne avond. De composities zijn allemaal van hoog niveau. De instrumentale invulling is gedreven en van internationale allure. Niet voor niets reist het drietal af naar Italië, om als support act en begeleidingsband van David Corley de – ongetwijfeld – Engelse versie van de liedjes te laten klinken.

Parel toegevoegd

Baartmans en de zijnen spelen uiteraard alle tien liedjes van het album Later. Mooie momenten zijn er bij het openingsnummer van het album: ‘Er speelt zoveel’ en bij het titelnummer ‘Later’, waarbij Baartmans gitaar speelt en daarmee Mark Knopfler naar de kroon steekt. Het gitaarspel is sowieso van een heel hoog niveau. Als je de ogen sluit en puur luistert, dan hoor je zoveel grootheden langskomen.

‘Gitaar’ is een fijne compositie, die maar deels over het instrument gaat maar meer over de vergelijking met een vrouw. Het nummer ‘Bron’ is een ander in het gehoor springend nummer van de nieuwe plaat. In de introductie vertelt Baartmans over een recensent die schreef dat hij wel een heel grote vinyl-verzameling zou moeten bezitten. Het tegendeel is waar; het is een heel compacte verzameling, maar wel een waar hij wel elke noot van kent. Tijdens een interview jaren geleden in zijn Wild Verband-studio heb ik de verzameling mogen aanschouwen en ik kan dan ook beamen dat deze niet indrukwekkend groot is. Wel indrukwekkend is de lijst aan albums waaraan Baartmans in meerdere of mindere mate zijn bijdrage leverde. Met Later heeft hij hier een werkelijke parel aan toe weten te voegen. Laten we hopen dat heel Nederland het album hoort en dat de Engelse versie tot over de landsgrenzen mag reiken.

Live in Nederland:

24 juli 2015 Zwarte Cross Festival, Bayou Stage
14 augustus 2015 Parade, Amsterdam