Muziek / Album

Verhalen zingen

recensie: BJ Baartmans - Huis

.

BJ Baartmans is naast producer, gastmuzikant natuurlijk ook al jaren liedjesschrijver en zanger. Met Huis maakt Baartmans zijn elfde album. Vijftien verhalen verpakt in liedjes.

Menig muzikant uit binnen en buitenland heeft samengewerkt met snarenvirtuoos BJ Baartmans. Baartmans meestal op de achtergrond en soms zij-aan-zij met de artiest in kwestie. Daarnaast weet hij ook regelmatig de schijnwerper op zichzelf te laten richten en speelt hij zijn eigen verhalende liedjes.

Waarom niet in eigen studio?
In gesprek met Baartmans over zijn nieuwe album Huis vertelt hij waarom hij het album niet in zijn eigen huisstudio heeft opgenomen. “Omdat ik daar toch snel teveel huiselijke, zakelijke en emotionele beslommeringen op mijn pad bind. Werk ik voor anderen, dan kan ik de knop beter omzetten, maar voor mezelf loop ik gauw tegen blokkades op…. Teveel controle willen hebben is niet goed. Deze cd gaat over loslaten. We hebben een goed klinkende plek in het midden van nergens gezocht (en gevonden). Ik heb geen knop onder mijn vingers gehad. Het zijn echt vijftien live-vertolkingen, gitaar en zang onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alsof ik thuis zat te spelen…….mooie ironie.”

Is er ook een verhaal achter Huis als album? “Focus op verhalen. Zingen en spelen. Buitenwereld buitenshuis houden. Van buiten naar binnen kunnen kijken. Het was een idee van Wouter (Planteijdt, producer red.) en ook mijn vriendin. Er zit wel een verhaal achter/in… luisterplezier?”

Om in te kruipen
Wie Huis als achteloze achtergrond muziek opzet zal al snel merken dat Baartmans je naar zich toetrekt met zijn verhalende manier van zingen. De verhalen die hij in deze vijftien liedjes vertelt, vragen en zuigen aan de luisteraar om een aandachtig oor. Het zijn geen liedjes met pakkende melodieën en rijmende strofen die uitnodigen tot meezingen. Nee, Baartmans praat-zingt zijn teksten op aandachttrekkende manier.

Toch weet Baartmans zijn muziek zo te plooien dat er bij herhaalde beluistering het feest der herkenning ontstaat. Niet verwonderlijk want deze pionier van de Nederlandse rootsmuziek verstaat zijn vak. Het is te prijzen dat Baartmans niet voor de gemakkelijkste kant kiest maar liedjes zingt over zelfreflectie zoals ‘Tegoed’. Hij kiest duidelijk niet voor het gemak van eenvoudige liedjes over de liefde bijvoorbeeld. Of het moet zijn de liefde door een ander te helpen in het zijn van ‘Klankbord’. Huis is een album om te kruipen en de schrijver te ontdekken.

Live in Nederland:
24 juli Parade Utrecht

10 augustus Muziekpark, Boxmeer
16 augustus Zebrafestival, De Bunker, Gemert
17 augustus Zomerparkfeest, Venlo

http:www.youtube.com/embed/9X6y9o4t47g

Reageer op dit artikel