Film / Films

Predator

recensie: Predator

Eén van de vaste onderdelen van een brugklas-verjaardagsfeestje was in mijn tijd (zeg begin jaren 90) altijd de harde actiefilm, en dan bij voorkeur het soort actiefilm waarin een hoop bloed vloeide. Hoe smeriger, hoe beter, en dat was de reden waarom de films van Arnold Schwarzenegger zo populair waren. James Camerons The Terminator (1984) was jaren lang favoriet vanwege de scène waarin “Ah-nuld” eigenhandig één van zijn ogen verwijdert met een scalpel, tweede op de lijst was óf The Running Man (1987), óf Predator, afhankelijk van het feit of je meer een science fiction- danwel een Vietnamtype was.

~

Jaren later kwam ik er achter dat Predator niet alleen een hit was bij geile brugpiepers, maar ook door “serieuze” filmliefhebbers werd gewaardeerd om zijn script, de speciale effecten en vooral de effectieve manier waarop regisseur John McTiernan – voor wie dit zijn tweede film was – alles in beeld bracht. Zo effectief zelfs, dat hij na Predator nog twee klassieke actiefilms mocht maken: Die Hard in 1988 en The Hunt For Red October twee jaar later.

Flops

Daarna was de koek echter op: lichtpuntjes voor McTiernan waren het derde deel uit de Die Hard-serie en de stijlvolle remake van The Thomas Crown Affair, maar ik ken maar heel weinig mensen die warm lopen voor Medicine Man, The 13th Warrior of het zwaar geflopte Last Action Hero. Om van Rollerball maar te zwijgen, die begin dit jaar zo snel uit de bioscopen was verdwenen dat we er niet eens kaartjes voor konden kopen.

Zinloos geweld

~

Maar in 1987 was alles nog goed, en gelukkig zijn er DVD’s waarmee we die tijd weer opnieuw kunnen beleven. Predator heeft dezelfde kenmerken als het personage uit de titel: snel, efficiënt en meedogenloos. De film geeft een originele draai aan de relatie tussen de jager en zijn prooi, want dit keer zijn het mensen die worden opgejaagd door een buitenaards wezen in een Aziatisch regenwoud. Schwarzenegger speelt de aanvoerder van een commando-eenheid die de jager onschadelijk moet maken, en dit gebeurt met veel machtsvertoon, met als hoogtepunt de scène waarin een gedeelte van het oerwoud letterlijk wordt platgemaaid door honderdduizenden kogels.

Veteraan

Zoals het hoort heeft Fox een uitgebreide dubbel-DVD gewijd aan Predator. Op disk één vinden we, naast de uitstekend verzorgde hoofdfilm, het audiocommentaar van John McTiernan, die zelf klinkt als een Vietnamveteraan en daarom zo had mee kunnen spelen in de film. Alhoewel hij een beetje monotoon praat, is zijn verhaal interessant tot de laatste minuut. Mocht je daar nog niet genoeg aan hebben, dan is er altijd nog het tekstcommentaar, dat een schat aan informatie bevat middels interviewfragmenten van veel medewerkers aan de film.

Sigaren

~

Op de tweede schijf staan verwijderde scènes, trailers en een paar special effects-tests die een stuk interessanter zouden zijn geweest als ze van commentaar waren voorzien door iemand die er verstand van heeft. Maar de hoogtepunten zijn de leuk gemonteerde featurettes en de documentaire If It Bleeds, We Can Kill It. De documentaire laat in een half uur de belangrijkste mensen achter de schermen voorbij komen door middel van oude en recente interviewfragmenten. De zeven featurettes diepen bepaalde onderdelen van het productieproces verder uit, zoals de make-up en de production design, maar er zijn ook leuke fragmenten over het enorme Gatling-kanon, de sigaren van Schwarzenegger en de arme kerel die elke dag in het bloedhete Predator-pak werd gehesen.

We houden er niet van om in herhaling te vallen, maar het kan niet anders: Fox heeft met Predator wederom een DVD afgeleverd waar je niet alleen uren zoet mee bent, maar die ook nog een perfecte mix biedt tussen informatie en entertainment. En daarom is Predator niet alleen een aanrader voor actieliefhebbers!