Theater / Achtergrond
special: Het Zuidelijk Toneel - Romeo en Julia

Het mysterie beslopen

.

Deze week werd ook, passend in de aanloop naar Valentijnsdag, de Kaart van de Liefde gepresenteerd: de resultaten van een onderzoek onder Nederlandse jongvolwassenen naar lust, liefde en angst. Regisseur Lucas de Man initieerde dit onderzoek en gebruikt het in de enscenering van zijn Romeo en Julia

~

Ben je tevreden over je huidige seksleven? Geloof je in de ware liefde? Stort je wereld in als je partner je verlaat? Dit waren enkele van de vragen die ongeveer 4000 respondenten van 18 tot 35 jaar online beantwoordden. ‘Jonge Zeeuwen meest romantisch, jonge Groningers actiefst in bed’, meldt het persbericht. Ook het programma Spuiten en Slikken zal de uitkomsten van het onderzoek nog nader belichten.

Op kaartvandeliefde.nl kun je de resultaten vinden. De data, verzameld in samenwerking met BNN, Avans Hogeschool, Parship.nl en onderzoeksbureau Dynamic Concepts, worden vrij sec gepresenteerd in cirkel- en staafdiagrammen. Het is daarom soms even zoeken naar opvallende conclusies en verbanden: er reageerden bijvoorbeeld veel meer vrouwen dan mannen. Visueel geraffineerd gepresenteerde data kunnen mooie verhalen gaan vertellen, maar misschien is dat in dit stadium nog helemaal niet de bedoeling.

Een onuitputbare bron van inspiratie
Moeten we wachten op een talentvolle kunstenaar die een mooi verhaal vertelt, terwijl we ons ondertussen afvragen hoe de gemeente Deventer in hemelsnaam invloed kan uitoefenen op het verloop van Romeo en Julia? Nog even geduld, ik vermoed dat deze ‘kaart’ van antwoorden een waardig tegenspel krijgt dat vraagt, grijpt, opent, verwondert, verwart – zoals een echt mysterie betaamt.

De veelzijdige Lucas de Man is 32 jaar en heeft een goede naam, ook wat betreft de publieke betrokkenheid bij zijn projecten. Net als Shakespeare overigens, die ongeveer dezelfde leeftijd had toen hij Romeo en Julia schreef (hij was toen al wel jong getrouwd met een zwangere vrouw).
De tekst is rijk en vol dubbelzinnigheden en is een echte publiekslieveling. Hoe zal het verhaal deze keer worden verteld? Mogelijkheden te over: de Capulets en Montagues als New Yorkse straatbendes (West Side Story, 1957), het koor als journaalbericht (Romeo + Juliet, 1996), Romeo als pizzakoerier (Najib en Julia, 2001), Julia als Russische man (World Press Photo, 2015).

~

Tipjes van de sluier
Een paar dingen zijn al verklapt en ik ben al verleid. Er zal in elk geval in deze voorstelling, net als in de originele ensceneringen, live muziek zijn (bonkende beats? een band!). Hoewel het project mikt op een jonger theaterpubliek in de grote zaal, is de leeftijd van in elk geval Julia juist verhoogd: ze is inmiddels advocate – is carrièreplanning nog steeds niet tegen passie opgewassen? De ouders zijn verdwenen – zijn we nu zelf verantwoordelijk voor ons geluk? – en Romeo blijft romanticus – wat betekent dat eigenlijk? Zal de kwikzilveren Mercutio mijn hart weer stelen? Zal de min rondborstig redderen? En hoe, hoe kunnen toch licht en donker, tijdelijkheid en eeuwigheid, de dood en het leven samenkomen? Ik blijf nieuwsgierig, het werkt voor mij. Ik ga weer kijken tijdens de première op 12 maart in Tilburg. Wordt vervolgd.