![](https://8weekly.nl/wp-content/uploads/2012/10113-1911-miral-outside-the-law-f.jpg)
Revoluties op film
.
De revoluties die afgelopen jaar in de lucht hingen, leidden tot de productie van verschillende films geïnspireerd op tijden van verandering. Deze week drie verfilmde revoluties die op DVD verschenen.
1911
Een ode van Jackie Chan aan zijn land mag, zoals verwacht, een met tranen en goedkoop sentiment omkleed spektakel zijn. Chan probeert als regisseur en acteur de gruwelijkheid van de oorlog in beeld te brengen met felgekleurde emoties van de spelers in het historische drama. 1911 is zijn epische versie van de revolutie die zich in China voltrok. Het is een staaltje patriottisme waarin Chan Ten days that shook the world van Eisenstein als inspiratie lijkt te hebben gebruikt. Met veel massascènes en een nogal makkelijke omgang met de historische feiten is de film een prachtig voorbeeld van het framen van de historie.
Miral
Waar 1911 vooral gaat over de wordingsgeschiedenis van een staatsideologie wordt in Miral vanuit het Palestijnse perspectief de ontstaansgeschiedenis van de Joodse staat bekeken. Het is een geschiedenis die nogal gekleurd bezien wordt in Julian Schnabels film. Het onvermijdelijke onrecht tegen de Palestijnen wordt net zo gretig opgelepeld als in 1911, zei het met een intellectuelere lading. Het wordt nogal zwaar aangezet wie slachtoffer is en wie de boosdoener.
Outside The Law (Hors-la-loi)
De mannen die zich in Hors-la-Loi boven de wet plaatsen hebben een diepere psychologische band met hun revolutie. Hun strijd om leven en dood is er eentje die bij de kijker empathie opwekt. Een film over het Algarijnse verzet tegen de Franse kolonisator. De indringende film zorgde voor opschudding in Frankrijk. Niet verwonderlijk voor een film die kant kiest voor de terroristische organisatie FLN.