Theater / Achtergrond
special: Theater Maatwerk - De Camping

‘We zijn niet altijd geweldig’

.

Als voorproefje op het driedaagse festival ‘V.A.T.’ speelden de acteurs en actrices van Theater Maatwerk zaterdag 26 april de straatvoorstelling De Camping in de Koopgoot van Rotterdam. Theater Maatwerk maakt sinds 1987 fulltime theater met mensen met een verstandelijke beperking.

Enkele van de zeventien acteurs zijn al vanaf het eerste uur bij het theater betrokken. Koert Dekker, zakelijk leider, regisseur en muzikant, vertelt tijdens de repetitie enthousiast over de eerste editie van het V.A.T.-festival. ‘Met het festival willen we bereiken dat onze publieksuitingen serieus worden genomen en gelijk willen we het uit het vooroordeel halen’, vertelt Koert.

Volgens Koert wordt hij iedere dag weer geraakt door de spelers en geniet van de ‘kadootjes’, zoals hij de leuke momenten noemt, die hij tijdens de repetities krijgt. Volgens hem weten ze hem tijdens de repetities iedere keer weer te verrassen. Koert: ‘Soms denk je aan het einde dag van de dag “Oh mijn God wat is er gebeurd? We zijn zo afgeweken van het programma.” Maar dat is ook weer het leuke. De spelers dwingen je terug te gaan naar de basis.’

~

De voorstellingen van theater Maatwerk komen helemaal tot stand via improvisatie. Tijdens de repetitieperiode wordt er de hele dag geïmproviseerd tot het stuk staat zoals zij het willen hebben. Een voorstelling begint bij de regisseur, maar uiteindelijk is het helemaal aan de acteurs hoe ze het invullen. Bloedbruiloft is ook zo ontstaan. Het stuk is geënsceneerd alsof je echt op een bruiloft komt. Bij binnenkomst krijgen de bezoekers een kadootje dat ze aan het bruidspaar mogen geven. De tafels en stoelen staan door de zaal verspreid, het bruidspaar staat te wachten en schudt iedereen een hand en er lopen obers door de zaal die voor drankjes zorgen. Tijdens het bruiloftsfeest gaat het compleet mis.

Tijdens het festival doen zes landen mee, met groepen uit Spanje, Portugal, België, Oostenrijk en Frankrijk. Koert vindt het jammer dat sommige bezoekers niet over hun compassie heen kunnen komen en de acteurs en actrices blijven zien als mensen met een verstandelijke beperking. De initiatiefnemer hoopt dat de bezoekers de spelers serieus nemen als acteurs en hen laat weten wat ze ervan vinden. Koert: ‘Ook als we iets belabberds doen. We zijn niet altijd geweldig.’ Na de voorstellingen zijn er nagesprekken met verschillende belangrijke theatermakers en choreografen. Zij geven hun mening en bevindingen op de stukken die zij hebben gezien die avond. Vergeleken met journalisten en andere bezoekers verwacht de initiatiefnemer dat de theatermakers veel vrijer zullen zijn in het geven van hun mening. Koert: ‘Misschien zeggen zij wel dat de manier hoe wij repeteren voor hen niet werkt. Maar dat weten we pas na de voorstellingen.’

Het V.A.T.-Festival was van 27 tot en met 29 april te zien in theater Lantaarn in Rotterdam.