Theater
special: Positive Sensations

Mode meets dans in Arnhem

Over een aantal dagen is het alweer zo ver! Vanaf 1 juni zal het culturele leven van Arnhem zich een maand lang bewegen rond de jaarlijkse Mode Biennale. Onder de noemer ‘Happy Fashion’ presenteert de Biennale een gevarieerd programma. Mode voert vanzelfsprekend de boventoon, maar er worden ook uitstapjes gemaakt naar andere disciplines, waar dans er een van is.

Acht jonge choreografen van Introdans sluiten zich aan bij beginnende modeontwerpers voor het project genaamd Positive Sensations. Choreograaf/danser Erik Constantin is hiervoor de samenwerking aangegaan met het jonge ontwerpersduo Sjaak Hullekes en Sebastiaan Kramer. Constantin is vanaf 2004 als danser actief bij Introdans Ensemble voor de Jeugd en gooide in 2005 hoge ogen met zijn choreografie Moment of illusion. Hullekes en Kramer studeerden in 2005 af aan de Modeacademie ArtEZ in Arnhem en hebben nadien hun krachten gebundeld in het label Arnheim Fashion.

Belangrijke dag

~


We spreken choreograaf Erik Constantin op een belangrijke dag; over minder dan een uur komen de ontwerpers langs met de proefmodellen en zal er voor het eerst worden gedanst in de nieuwe outfits. Maar echt zenuwachtig is hij niet.” Ik heb de schetsen gezien en ik heb er het volste vertrouwen in dat ze er iets moois van hebben gemaakt.” De ontwerpers laten even op zich wachten, maar wanneer ze arriveren, zijn alle ogen vol spanning gericht op de dansoutfits. Korte shorts met een sportief splitje in de zijnaad en een dubbel, loszittend shirt met laag uitgesneden hals voor de heren en pittige jurkjes met ook een laag uitgesneden decolleté voor de dames. Beide modellen zijn uitgevoerd in donkerbruin met lichtblauwe accenten. Het is even wennen voor de dansers en er wordt vooraf ook volop gefriemeld aan de kleding, maar na afloop van de eerste dansdoorloop zijn er slechts kleine dingen die moeten worden aangepast, zoals een te lange zoom.

“De samenwerking tussen mij en de

~


ontwerpers was geen vanzelfsprekende,” vertelt choreograaf Constantin. “De organisatie van de Mode Biennale kwam op een gegeven moment langs bij Introdans om te praten over welke ontwerpers er mee zouden gaan werken aan het project. We kregen de mogelijkheid om werk van alle acht ontwerpers te bekijken en aan de hand daarvan een eerste en tweede keus op te geven.” En bijna verontschuldigend zegt hij: “Ik moet eerlijk bekennen dat Sjaak Hullekes en Sebastiaan Kramer daar bij mij niet bijzaten. Door moeilijkheden met de planning werd ik uiteindelijk bij hen ingedeeld en ik moet zeggen dat ik er geen moment spijt van heb gehad. Voordat ik ben begonnen met het uitdenken van de choreografie hebben we elkaar een keer ontmoet en we zaten direct op dezelfde lijn. Echt een geluk, want voor hetzelfde geld moet je ontzettend veel compromissen sluiten om tot een goed eindresultaat te komen.”

Gemengd kwartet

“Ik ben heel blij dat de soberheid van de dans terugkomt in de kleding. Eenvoud met een in het oog springend detail.

~

Dat past echt precies bij de choreografie.” En ook al hebben Hullekes en Kramer zich tot nu toe alleen begeven op het terrein van de mannenmode, voor deze co-productie wagen ze zich ook aan kleding voor de andere sekse. “We hebben het er al meteen in het begin over gehad en ze gaven direct aan ook open te staan voor het ontwerpen van vrouwenkleding,” aldus Constantin. Dat kwam goed uit, want de dans zal uitgevoerd worden door een gemengd kwartet; Lotje Gores, Jiska Lieste-Nooijen, Ruben Pit en Erik Constantin die zelf ook mee danst.

Het is voor Constantin niet de eerste keer dat hij zowel in de schoenen van danser als choreograaf staat; sinds zijn eerste choreografie bij het Barcelonese ITDansa heeft hij al meerdere malen beide rollen vervuld. “Tijdens de repetities hebben we zo nu en dan gebruik gemaakt van een understudy voor mijn rol als danser. Het blijft ontzettend moeilijk om, terwijl je zelf deelneemt aan de dans, de afstand te nemen die je als choreograaf nodig hebt om de voorstelling vorm te kunnen geven. Vandaar dat je af en toe buiten het geheel moet gaan staan en de dingen vanaf de zijlijn bekijken.”

Positive Sensations is te zien op 7 (20:00) en 8 juni (16:00 en 20:00), zal op verschillende plekken in Arnhem plaatsvinden en start bij het Museum voor Moderne Kunst. Voor meer info klik hier.