Theater / Reportage
special: Griffioen/Zuidplein Cabaretfestival 2015

IJzersterk duo Roovers & Van Leeuwen wint Griffioen/Zuidplein 2015

De negende editie van het Griffioen/Zuidplein Cabaret Festival heeft met Roovers & Van Leeuwen een terechte winnaar opgeleverd. Het duo verraste met prachtig en sterk samenspel op zeer hoog niveau. De eigenzinnige solist Mark Waumans ging er vandoor met de publieksprijs.

Het gastopreden van Tim Fransen duurde twee keer zo lang als gepland; een teken dat de jury de tijd heeft genomen om een winnaar aan te wijzen. De jury merkte op dat het niveau erg hoog was en dat de vijf kandidaten ‘zeer aan elkaar gewaagd’ waren. Dit gold zeker voor de eerste en de laatste act, respectievelijk Roovers & Van Leeuwen en Mark Waumans.

Een mooie toekomst
Roovers & Van Leeuwen zijn Meeuw Roovers en Robert van Leeuwen, beiden bijna afgestudeerd aan de Koningstheateracademie in Den Bosch. Jawel, dezelfde academie waar de winnaar van het Leids Cabaret Festival zijn opleiding volgde: Thijs van de Meeberg. Goede reclame dus, ook nadat de nieuwste programma’s van oud-studenten Pieter Derks en Louise Korthals lovend werden ontvangen. Hoewel Roovers & Van Leeuwen pas aan begin staan van hun carrière, belooft het winnen van dit festival een mooi vooruitzicht. Wellicht kunnen ze volgend jaar in de voetsporen treden van Van de Meeberg?

~

Hoewel het verleidelijk is om allerlei vergelijkingen te maken met andere cabaretduo’s, zou dat Roovers & Van Leeuwen ernstig tekort doen. Deze jongens staan op zichzelf en het leuke is dat ze het maken van theater als uitgangspunt nemen. Termen als ’theaterwetten’, ‘vierde wand’ en ‘spelaanbod’ komen voorbij, wat een prettig startschot is voor de eerste act van de avond. Niet alleen het niveau, ook het tempo is hoog. In een kwartier komen meerdere sketches aan bod, van het raden van namen tot het ultiem uitbeelden van onafgemaakte moppen. Speltechnisch uitmuntend, van begin tot eind.

De tweede act wordt verzorgd door de tekstueel zeer sterke Thjum Arts, die zich geëngageerd toont door regelmatig in te haken op de actualiteit. Met leuke anekdotes over schoenen kopen en reizen met het OV windt hij het publiek om zijn vinger. Toch is duidelijk dat hij nog veel uren moet maken om zich helemaal lekker te voelen op het toneel; zijn motoriek is nog wat onwennig en het bewustzijn nog te groot, maar hij heeft het zeker in zich om een goede stand-upper te worden.

Weinig nieuws
Dorothée de Rooy is de enige vrouw in het gezelschap der finalisten. Ze neemt het leven als prinses van de Grachtengordel op de hak, door het als een sprookje voor te lezen uit een boek. Een ogenschijnlijk interessant begin, maar veel verder dan clichés over relatieproblemen gaat het eigenlijk niet. Het is ‘eentonig’ en ‘mist dynamiek’, aldus de jury, en daarmee geen kanshebber voor beide prijzen.

Dan Philip de Leeuwe. Hij won vorig jaar het Amsterdams Studenten Cabaret Festival, onder meer door zijn opening geheel opnieuw te spelen onder begeleiding van de hit van de Jackson 5, Can You Feel It (Philip)? Maar dat was vorig jaar. Heeft hij zich artistiek ontwikkeld? Nou nee. Hoewel het publiek zich vrij gemakkelijk laat verleiden tot ritmisch geklap en gezang, heeft De Leeuwe daarna weinig meer te bieden. Jammer, want hij kan zeker meer dan hij nu heeft laten zien.

Minimaal met groots effect
Als laatste act stond Mark Waumans op het programma. Slechts bijgestaan door een enkele spot en zijn bril, voert hij zijn hele show op binnen de vierkante meter. Zijn grappen vullen echter de gehele zaal met gelach; van solliciteren als hobby tot schapen tellen, van foto’s nemen met je iPad tot bijpinnen bij het goede doel. Waumans zoekt de grenzen op, maar komt er telkens mee weg. Toch heeft sympathie de overhand: hij is een vlotte verteller en komt met originele invalshoeken. Het publiek eet uit zijn hand. Met de publieksprijs heeft hij in elk geval een aanmoediging om door te gaan, want talent heeft Waumans zeker.

Dat geldt uiteraard ook voor de winnaars van het festival, Roovers & Van Leeuwen. Voor wie nieuwsgierig is naar de avondvullende voorstelling: de première van Alles Behalve Liefde is op 29 mei in Tilburg.