Theater / Achtergrond
special: Een verslag van Deventer Op Stelten 2007

Steltenlopers spotten met de zwaartekracht

Stel: je opent de gordijnen van je hotelkamer op twee hoog en staat ineens oog in oog met een enorme lappenpop. Beneden klinkt een ijzingwekkend gegil van een meisje dat haar moeder kwijt is. Even verderop slingeren dansers als een wuivende rietstengel van links naar rechts vier meter boven het publiek uit. De elfde editie van Deventer Op Stelten stond bol van dit soort verrassende ervaringen.

Veel mensen nemen aan dat steltenlopen iets typisch Nederlands is, een van de klassieke oud-Hollandse spelen. Niets is echter minder waar. Tijdens Deventer Op Stelten maakten vele professionele gezelschappen uit zowel binnen– als buitenland hun opwachting. Wat er op stelten allemaal mogelijk is, wekt verbazing op. Zeker als je het voor het eerst meemaakt.

~


Op vijftien locaties in Deventer waren van vrijdag 6 juli tot en met zondag 8 juli bijna honderd kleine en grote acts van steltenlopers te zien. Het historische centrum van de Hanzestad vormde een stijlvol decor. De kracht van het festival dat jaarlijks wordt georganiseerd schuilt vooral in de afwisseling van verschillende soorten acts. Van serieus en hoogstaand tot meer lichtvoetig en humoristisch. Van gezelschappen met veertig acteurs, dansers en muzikanten tot theaterduo’s die hun act op een klein pleintje uitvoeren. Van zeer luidruchtig tot ingetogen en kalm.
En: straattheater als dit staat natuurlijk letterlijk dichtbij de mensen. Je voelt je bijna onderdeel van de voorstellingen. Een heel intense ervaring dus.

Hoogtepunten uit binnen– en buitenland

Het voert te ver om alle bezienswaardige voorstellingen te noemen. Maar een paar acts sprongen eruit.
Theater Gajes waagde zich met De Tuin der Lusten aan een eigenzinnige weergave van het bijbelverhaal, met Adam en Eva in de hoofdrol. Vanzelfsprekend verscheen de duivel ook ten tonele. De drie steltenacteurs en de cellist maakten er een vrolijk stuk van.

~

De voorstelling speelde meerdere keren, zowel ’s avonds als overdag, waardoor het relatief weinig moeite kostte om je eigen tijdschema samen te stellen en je geen acts hoefde te laten schieten.

Ditzelfde gold ook voor alle andere voorstellingen. Het Australische gezelschap Strange Fruit zette met Absolute Pear een dynamische voorstelling neer. Zes acteurs waren vastgeketend op vier meter hoge flexibele palen. Daaraan zwiepten ze van links naar rechts en van voren naar achteren. Het feit dat ze verschillende bewegingen bijna perfect synchroon uitvoerden wekte zichtbaar bewondering bij het publiek. Het was een prachtig gezicht, ook omdat het pal tegen de zintuiglijke waarneming van zwaartekracht ingaat. Je gevoel zegt dat het niet kan maar je ziet het toch gebeuren.

Nachtelijke uren bieden extra sfeer

Voor Absolute Pear en de andere grote acts op de hoofdlocaties geldt dat ze ’s avonds veel beter uit de verf kwamen. Doordat de spotlights de artiesten en de oude gebouwen rond de pleinen vol in het licht zetten werd de sfeer duidelijk verhoogd.
De voorstelling Pi-Leau van het Nederlandse Close-Act op het Grote Kerkhof is hiervan een treffend voorbeeld. Na twee jaar

~

voorbereiding beleefde het gezelschap zijn wereldpremière in Deventer. Het stuk speelt zich af in en op de oceaan, waarbij het publiek het zeewater is. Pas in de avondschemering zorgden de lichbundels ervoor dat de om hun as tollende zeemeerminnen écht tot hun recht kwamen.

Kleine locaties hebben eigen sfeer


Tot slot is ook het Franse duo Compagnie Une de Plus met Trois een beklijvende herinnering. Deze voorstelling over de geboorte en het opgroeien van een kleine marionet was origineel en verrassend. Het kleine plein waarop het plaatsvond zorgde voor een geheel eigen sfeer. Toen een van de hoge houten poppen met bewegende ledematen pardoes op de grond viel werd het publiek grote schrik bezorgd. De zachte landing op een stapel dozen was natuurlijk gepland, maar de opluchting was er niet minder om. Hoezo spotten met de zwaartekracht?

Deventer Op Stelten trekt jaarlijks een enorme massa mensen. Niet voor niets werd het festival onlangs uitgeroepen tot leukste stadsevenement van 2007. Op de grote pleinen wordt het soms wel wat benauwd. De kleinschalige locaties ademen niet alleen een wat intiemere sfeer, maar zijn ook absoluut noodzakelijk om de grote bezoekersaantallen te spreiden. Verder is Deventer op Stelten letterlijk hoogstaand vermaak.

Klik hier voor informatie over het jaarlijkse straatfestival Deventer Op Stelten