Muziek / Achtergrond
special: Within Temptation niet, Frans Bauer hopelijk wel

Kanshebbers voor de Popprijs

.

~

De jury van de Popprijs zoekt ieder jaar weer de band of artiest die het afgelopen jaar het belangrijkst voor de Nederlandse popmuziek was. Een volstrekt onmogelijke norm, want er kan zowel op originaliteit als op succes in het buitenland, platenverkoop of optredens worden beoordeeld. Jaarlijks is er dan ook weer veel discussie omtrent de winnaar. Maar gelukkig trekt de jury zich daar helemaal niets van aan: ieder jaar weer is ze onvoorspelbaar en durft ze verder te kijken dan de (pop)rock die meestal de boventoon voert op Noorderslag. Winnaars als 2 Unlimited (1994), Marco Borsato (1997), Arling & Cameron (2000) en afgelopen jaar nog DJ Tiësto kregen niet altijd de goedkeuring van het publiek, maar dat weerhield de jury er nooit van het volgende jaar met een nóg gekkere naam te komen. De traditie wil overigens dat de winnaar sowieso met bier wordt bekogeld. Twee jaar geleden werd alleen een uitzondering gemaakt voor de op dat moment hoogzwangere Anouk.

Stoppen op het hoogtepunt

Als we naar het afgelopen jaar kijken, is er weinig opzienbarends gebeurd binnen de Nederlandse popmuziek. Om die trieste stand van zaken met een dikke stift te onderstrepen, kan de prijs naar BZN gaan. Een vereiste is dan overigens wel dat de band op dit hoogtepunt stopt en nooit meer een instrument aanraakt. Het zou een mooi en duidelijk statement van de jury zijn, maar waarschijnlijk een brug te ver.

Surprise-act

Als we binnen de redactie naar onze eigen favorieten kijken, komen namen als Within Temptation en Peter Pan Speedrock bovendrijven. Within Temptation liet het grote publiek met succes kennismaken met de zogenaamde duistere scene en doet het ook nog eens goed in Duitsland. Geen slechte optie dus. Peter Pan Speedrock gunnen we het vooral vanwege de ongelooflijk fijne optredens, waarbij het nooit rustig blijft. Het maakt ook niet hoe vaak de band ergens komt en hoe duur de kaartjes zijn: het publiek stroomt altijd massaal toe. Het zouden twee goede kanshebbers zijn, maar beiden zijn al geboekt voor Noorderslag, terwijl de winnaar altijd een surprise-act is. Geen Within Temptation of Peter Pan Speedrock, dus.

Elitair

Spinvis dan? Een deel van de redactie gaat er in mee, maar een ander deel is absoluut geen liefhebber van het werk van Erik de Jong. Hij werkt wel buiten de gebaande paden en heeft net een nieuwe plaat uit, maar is waarschijnlijk nog te elitair; doorgaans kiest de jury voor de succesnummers. Zeker een kanshebber voor komende jaren.

Nummer één

~

Terwijl we over onze voorkeuren praten, zweeft steeds één naam op de achtergrond: Frans Bauer. Als iemand afgelopen jaar populair was bij het Nederlandse publiek, was hij het wel. Zowel in de hitlijsten als op televisie was hij constant nummer één. En ook hij doet het goed in Duitsland. Maar ja, Frans heeft als mankement dat hij wel érg ver van de muzieksmaak van het Noorderslagpubliek afstaat. Je kunt hier tegenin brengen dat Marco Borsato in 1998 evenmin veel kans leek te maken. Maar Marco sprak zes jaar geleden een beduidend jonger publiek aan dan Frans Bauer momenteel.

Fluitconcert

Toch zou het mooi zijn als Frans Bauer zaterdag de prijs in ontvangst mag nemen. De jury toont dan écht ver te durven gaan en Frans Bauer zou, ondanks het fluitconcert en de liters bier die hij ongetwijfeld over zijn rokkostuum heen krijgt, gewaardeerd worden omdat hij durfde te komen, terwijl hij op voorhand wist dat werkelijk niemand in het publiek hem wilde zien, laat staan horen. Frans Bauer: van kampbewoner tot de ‘gewone jongen’, van ‘soapie’ tot winnaar van de popprijs. En over tien jaar is hij camp.

Organisatorische redenen

Alles wijst er echter op dat Bløf dit jaar de winnaar is. De band wordt op alle internetfora als gedoodverfde winnaar genoemd. Zelfs de site van de fanclub van Kane meldt al teleurgesteld dat Bløf zal winnen. De sterkste aanwijzing voor al die geruchten is de verplaatsing van een optreden in Gent. De band zou daar zaterdag spelen, maar heeft dat om ‘organisatorische redenen’ verschoven naar vrijdag. Opdat ze zaterdag in de Oosterpoort kunnen zijn, nemen we dus maar aan. Een kritische kanttekening bij de keuze voor Bløf is echter dat je je kunt afvragen van welk groots belang de band afgelopen jaar voor de Nederlandse popmuziek is geweest. Maar de wegen van de jury zijn ondoorgrondelijk, dus zullen ze wel met een mooie verklaring komen als Bløf inderdaad de winnaar blijkt. En of dat werkelijk zo is, zullen we zaterdag 22.45 uur pas weten.