Metropolis’ hete, koele avond
.
Het Metropolis Festival is voor iedereen die op zoek is naar nieuwe muziek een prima kans om gratis kennis te maken met een groot aantal jonge bands uit binnen- en buitenland. Het programma biedt voor elk wat wils. Zo staan acts geprogrammeerd met hiphop, pop, rock en wereldmuziek. In de open lucht biedt Metropolis bij mooi weer een prima gelegenheid om op het gras te genieten van wat zich er afspeelt. Mocht een bandje je even niet bekoren dan kun je vaak nog naar een ander podium lopen en als dat ook geen soelaas biedt, dan zijn er nog de kraampjes om je te vermaken.
Portugal. The Man
De avond gaat lekker van start met Portugal. The Man dat hun rock met psychedelica laat klinken vanaf het The Garden-podium. Een beetje last van de buren kan het spelplezier niet bederven en de luisteraars niet uit het veld slaan. Rapper Winne, die op het Thinkers-podium speelt, waaiert af en toe door de sound van de band heen. Met inmiddels drie albums uitgebracht en een vierde op komst is Portugal. The Man niet echt een nieuwkomer. Toch zijn ze maar in heel kleine kring bekend. In hun optreden tonen ze zich een in zichzelf gekeerde groep. De frontman John Courley staat met zijn zij naar het publiek te spelen en in die pose is nog het meeste van hem te zien. Soms keert de band het publiek helemaal de rug toe alsof ze in de oefenruimte staan te spelen. ‘De muziek spreekt voor zich’, zullen de bandleden gedacht hebben. Met hun sound, die vaak richting Led Zeppelin gaat maar toch behoorlijk van deze tijd is vanwege de elektrische invloeden, weten ze de korte tijd heel snel vol te spelen. Het concert lijkt veel te kort voor deze band. En is er een beter compliment dan dat?
Mdungu met wereldkracht
Mdungu is een multiculturele band uit Nederland. Ze brachten onlangs hun debuutalbum uit onder de titel Afro What?, waarmee al heel wat gezegd wordt over het genre dat ze brengen. Ze hanteren een mix van muziek uit Mali, Nigeria en Senegal. Stijlen als griot, afrobeat en mbalax wisselen elkaar af. Ook is een vleugje reggae af en toe zeker aanwezig. De set die Mdungu op Metropolis speelt is voornamelijk instrumentaal, alleen in de afsluiter schotelen ze het publiek een stuk rap voor. Op MySpace laat Mdungu in een aantal songs ook zang horen, wat nieuwsgierig maakt naar wat er op het album van terug te vinden is. Oprichter en leider van de band, Thijs van Milligen, heeft een hecht musicerend gezelschap om zich heen verzameld. Met ritme als belangrijkste muzikale aspect, spelen de heren een gedegen set. Mdungu is met zijn optreden qua wereldmuziek het hoogtepunt van de avond.
Rolo Tomassi is niet voor iedereen
Rolo Tomassi bestaat uit een groep jonge muzikanten die allen hun eigen melodie lijken te willen spelen. Dat resulteert in een wervelend en rommelig klinkende kakofonie aan geluid. Visueel weten deze jonge spring in ’t velden het publiek aardig in hun greep te houden. Vermakelijk is het grunten van zowel de zanger/gitarist als de zangeres. Wie heeft er eerder een vrouw horen grunten als de beste? Rolo Tomassi maakt drukke muziek waar niet iedereen warm voor zal lopen.
Johnossi overtuigt (nog) niet
Het Zweedse duo Johnossi sluit de festivalavond af. Het tweetal bestaat uit een drummer, die nu eens dwars op het podium heeft plaatsgenomen, en een gitarist/zanger. Ze spelen een afwisselende set. Gitarist/zanger John Engelbert heeft een stem die in de rustige nummers lijkt op de onvaste stem van Lucky Fonz III. Hij bestiert zijn akoestische gitaar alsof het een elektrische is en weet er veel verschillende geluiden mee te produceren. De composities zijn niet allemaal van hoog niveau, waardoor het optreden van mooi en soms zelfs sprankelend wegzakt naar een zorgelijk peil en je bedenkt dat je liever naar een andere band zou gaan luisteren, als die nog speelde. Potentie is er wel bij Johnossi, maar voor nu zijn ze eigenlijk niet de uitsmijter die velen gewenst en verwacht hadden.