Muziek / Achtergrond
special: Interview met zanger Steve Hogarth van Marillion

“Een concert is soul-to-soul contact tussen mij en het publiek”

Het is niet zo lang geleden dat Pearl Jam besloot om al hun concerten op CD uit te brengen om zo de handel in bootlegs de wind uit de zeilen te nemen. De klassieke Britse band Marillion (bekend van bijvoorbeeld Kayleigh (met de vorige zanger Fish) of het nieuwere Sympathy) gaat zelfs een stapje verder. Ze gunt ons een blik in de studio door demo’s en nog niet uitgebracht nummers op CD te zetten. Ook brengt ze regelmatig concerten op DVD uit. 8WEEKLY sprak met zanger Steve Hogarth over dit opvallende initiatief.

~

Gekoppeld aan de website marillion.com is de band een paar jaar gelden begonnen met het label Racket Records. Deze aparte maatschappij brengt, los van de officiële albums, opnames uit van concerten, maar ook bijvoorbeeld opnames die de officiële Cd’s niet hebben gehaald. Deze extra platenmaatschappij maakt het ook mogelijk om lid te worden van een Front Row club, die er voor zorgt dat je elke keer de nieuwste muziek van Marillion in huis hebt. Weg dus met de romantiek van stoffige platenbeurzen: een echte Marillion-fan kan altijd de nieuwste opnames in huis hebben. Je hoeft er alleen maar Engelse ponden voor neer te tellen.

Waarom?

~

Het is verwonderlijk dat Marillion zoveel energie steekt in een dergelijk project. De albums en DVD’s zijn niet echt duur en zullen ook zeker niet in grote oplagen worden verkocht. Dat het geen gouden business moet zijn blijkt wel uit het feit dat er weinig andere bands zijn die dit initiatief gevolgd hebben. Daarom vroegen we de huidige zanger van de band Steve Hogarth om een toelichting op dit project.

JvH: Waarom is Marillion eigenlijk met deze hele onderneming begonnen?
SH: Van Marillion zijn altijd erg veel bootlegs verschenen. Veel daarvan zijn door mensen opgenomen met een discman in hun jaszak en dus van erg slechte kwaliteit. We ontdekten een mogelijkheid om binnen ons contract met platenmaatschappij EMI toch legaal speciale opnamen te versturen naar onze fans. Daarom zijn we begonnen om met Racket Records goede live-opnames voor de hardcore fans beschikbaar te stellen en zo te voorkomen dat ze veel geld aan slechte opnames uitgeven.

JvH: Heb je enig idee waarom het voor die fans zo belangrijk is om deze live-CD’s ook in huis te hebben?
SH: Het is de enige manier om te ontdekken of we het ook echt kunnen [lacht]. Nee, serieus: ik denk dat een live-optreden altijd meer impact zal hebben dan een album, omdat er simpelweg dingen zijn die je niet op een CD kunt vastleggen. Dan kun je nog zo veel geld uitgeven aan je hifi-installatie, het gevoel van interactie tussen de band en het publiek zul je altijd missen.

JvH: Maar waarom maken jullie dan eigenlijk nog studioalbums?
SH: Voor de duidelijkheid: het geven van concerten is voor mij de reden dat ik muziek maak. Zingen is zo persoonlijk, ik heb eigenlijk het idee dat er een soort “soul-to-soul” contact tussen mij en het publiek ontstaat. Als we bezig zijn met het opnemen is dit niet meer dan een manier om onze nieuwe songs beter te maken. Na dit proces zijn de songs klaar en kunnen we er het podium mee op.

~

JvH: Jullie geven ook CD’s uit met songs die tijdens de opnames op de plank zijn blijven liggen. Komt er ook een dergelijk album van jullie nieuwste CD Marbles?
SH: Natuurlijk. Bij Marbles hebben we er zelfs een dubbel-cd van gemaakt omdat we te veel materiaal hadden. Er zijn ook nog erg goede nummers blijven liggen die binnen het album geen plaats konden krijgen. Zo uit mijn hoofd gezegd vind ik in ieder geval “Faith”, “Power” en “Real Tears For Sale” hiervan zeker de moeite waard om eens uit te brengen.

Christmas in the Chapel

Om een beeld te krijgen van wat Racket Records te bieden heeft, hebben we de DVD Christmas in the Chapel bekeken. Op deze DVD is het integrale concert van de band op 7 december 2002 in de Union Chapel in Londen opgenomen. Een stevig, 18 nummers lang concert van goede beeld- en geluidskwaliteit. Voor een relatief lage prijs van 15 pond (zeg 22 euro) heb je dan toch een mooi concert in huis, dat zeker veel hoger van kwaliteit is dan het werk dat je op een platenbeurs weet te pakken te krijgen. De romantiek van weleer is dan wel weg, maar daarvoor krijg je dan ook op muzikaal gebied behoorlijk veel nieuws. Laten we hopen dat andere bands dit voorbeeld snel volgen.