Muziek / Achtergrond
special:

Homo’s, koddigheid en Prestige: Het Songfestival

Zaterdag 1 Maart is het weer zo ver. Vele muzikale kandidaten zullen dan op TV uitmaken wie de beste is. We hebben het nu niet over aflevering zoveel van Idols, maar de finale van het nationaal songfestival. Een bijna jaarlijks terugkerend festijn dat vooral op een grote fanbase uit de homo hoek kan rekenen. Wie mag ons landje gaan vertegenwoordigen in Riga? De voorronden zijn vorig jaar afgerond, en ik zal voor de finalisten eens grondig analyseren.

~

1) Mango Nuts: Time to party

Het zestal Mango Nuts brengt met ‘Time to Party’ een aanstekelijk shownummer, en is daarmee en leuke opener voor de avond. En dat is ook in hun nadeel, want als de groep met dit feestnummer als laatste had mogen optreden waren ze een kanshebber geweest. Nu kan de kijker het feestelijke gevoel tijdens de volgende nummers rustig laten bezinken, om vervolgens op iets anders te stemmen. Het nummer mag dan wel vrolijk zijn, deze Nederlandse ‘Village People’ missen uiteindelijk de vocale diepgang om het echt te gaan maken in Riga.

2) Mary Amora: Somewhere by the river

Mary begon in de voorronde haar nummer met een soort krols kattengeluid. Ze trok vervolgens goed bij, en wist mede door gebrek aan concurrentie de eerste voorronde te winnen. Haar lied is zo’n typisch songfestivalnummer, en als Mary haar normale kunnen vertoont is het allemaal niet onaardig. Helaas voor Mary zullen er straks in Riga nog tien van dit soort liedjes aanwezig zijn. De kans is groot dat daar kandidaten tussen zitten met meer talent. In de Nederlandse finale is ze op haar best een middenmoter.

~

3) Bert Heerink en Manou: Blue skies are for free

De VVD wilde Jip en Janneketaal? Heerink is met zijn ‘Blue skies are for free’goed op weg, maar dan wel in het Engels. Het nummer is zo belachelijk simpel, het is bijna niet te geloven! Een Engelse peuter kan het op een regenachtige dag op de achterbank van de auto bedenken. Toch is dit nummer een geduchte outsider, Heerink en zijn Hippie’s wisten de finale te halen via de publiekskeuze, en liggen dus kennelijk goed bij de kijker. Het simpele Engels valt ons Nederlanders misschien niet op, maar in Riga staan we hiermee dus gewoon voor lul.

4) Gordon: I’ll be your voice

Drie voorrondes lang was ik het redelijk met de jury eens, en toen kwam in voorronde vier Gordon langs. Met een totaal kleurloos nummer kreeg hij een record aantal punten van de ‘vak’ jury, en daar snap ik nog steeds helemaal niks van. Toegegeven, Gordon brengt ervaring mee, en de kalmte waarmee hij op het podium stond onderscheidde hem wel van de rest, maar het nummer was dus echt niets. Gezien de bekendheid van Gordon en het feit dat het publiek de winnaar bepaalt in de finale, is Gordon behoorlijk favoriet. Maar mensen, kijk niet op als in Riga dit nummer de eerste 15 niet haalt. Hier wint Gordon door zijn nationale bekendheid, buiten de landsgrenzen gaat dat niet op. Sluit de ogen, luister naar het nummer, en zie in dat het totaal zoutloos is.

5) Esther Hart: One more night

~

Esther heeft in zowel Engeland als Nederland de finale weten te halen, maar koos uiteindelijk om voor Nederland mee te doen. Een slimme keuze, want met One more night heeft Esther een goed nummer in handen. Een niet onaantrekkelijke blonde dame met een lekker swingend nummer. Dit is zo’n combi waaraan je ziet dat het goed zal gaan, daar in Riga. Esther zou daar zeker bij de eerste acht kunnen komen. Dan moet ze eerst wel de landelijke finale winnen, maar ook hier is ze één van de favorieten.

6) Ebonique: Heatwave

Nog zo’n staaltje van verstandsverbijstering van de jury. Hun argument voor het aanwijzen van een winnaar was steeds: “we zoeken iemand die hoog kan eindigen in Riga”. Dit nummer blijft de internationale kijker net zo lang bij als een Brinta-ontbijt. Je zet het voor, je kauwt het weg, en je denkt er totaal niet meer aan. De dames doen hun dansje, het zit allemaal glad en gelikt in elkaar, en toch zal het niet winnen. De dames waren in hun voorronde het laatste nummer, en dat voordeel hielp ze de finale in. Kandidaat voor de top 3 in de Nederlandse finale, maar geen winnaar.

7) Arwin Kluft: Turiddu

~

Mijn persoonlijk voorkeur gaat uit naar het Italiaanse Turiddu van de gewoon Nederlandse Arwin. Het nummer combineert de klassieke operastem van Arwin met een wat moderner muzieksoort, het zogenaamde cross over-verschijnsel. Het nummer ging uiteindelijk door via de publieke voorkeur. Aangezien het publiek ook nu weer de winnaar bepaalt maakt Arwin een redelijke kans om de top drie te halen. Ook het feit dat hij als één van de laatsten mag optreden kan in zijn voordeel zijn. In Riga is hij in elk geval anders genoeg om op te vallen. De man heeft sowieso de beste stem van alle kandidaten. Kippenvel.

8) Zooom: Boogie

K3, maar dan net even iets anders. De deelnemers van aflevering één waren allemaal zo ondermaats, dan kan zelfs een koddig nummer als ‘Boogie’ er nog tussendoor glippen. En het moet gezegd, het nummer blijft redelijk lang in je gedachten zitten. De dames missen echter diepgang en talent, en daarom dicht ik hun niet echt veel kansen toe, temeer daar de concurrentie nu velen malen groter is in vergelijk met voorronde één. Mogelijke kandidaat om laatste te eindigen.

De voorronde in zaterdag om 20.25 op Nederland 2, de presentatie zal in handen zijn van Loes Luca. Kandidaten, veel succes.