Muziek / Achtergrond
special: Het is zo ver!

Within Temptation wint Popprijs 2005

~

Het is binnen de popwereld onderhand een bekend zinnetje, dat jaarlijks weer tot veel discussie leidt: “De band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek”. Dat is het even vage als prettige uitgangspunt voor de jury die jaarlijks bepaalt wie op het Noorderslagfestival in Groningen de Popprijs in ontvangst mag nemen. Dit jaar is gothic metalact Within Temptation de winnaar – en misschien zal discussie ditmaal uitblijven.

Hoewel, gunnen doen we het de band rond zangeres Sharon den Adel allemaal, alleen had de succesformatie natuurlijk al veel eerder moeten winnen. De muziekredactie van 8WEEKLY pleitte er twee jaar geleden al voor dat de Popprijs naar de in 1996 opgerichte band zou gaan. Eén van onze redenen was destijds dat de band het zo goed doet in het buitenland.

Ali B. op Noorderslag 2005
Ali B. op Noorderslag 2005

Ali B.

Probleem was alleen dat de band in 2003 geen plaat had uitgebracht, iets waar de jury doorgaans zwaar aan tilt. Vandaar dat Within Temptation vorig jaar wel weer een goede kanshebber was; enkele maanden voor de prijsuitreiking was toen immers het succesvolle The Silent Force verschenen. Maar nee, ook toen waren het niet de populaire goths die de 10.000 euro mee naar huis namen. Ali B. spon garen bij de moord op Theo van Gogh, waarna de knuffel-Marokkaan niet meer van de tv was af te slaan, en de Popprijs kreeg toebedeeld.

Te laat

Maar dit jaar is het dan eindelijk zo ver voor Within Temptation. De jury lijkt zich er van bewust dat de erkenning eigenlijk te laat komt. In het bijbehorende rapport gaan de kenners onder leiding van juryvoorzitter Hans Kosterman (BV Pop/FNV Kiem) door het stof; de eerste twee alinea’s zijn ingeruimd om uit te leggen waarom Within Temptation niet al vorig jaar de prijs mee naar huis mocht nemen. Het belangrijkste argument is dat het effect van de plaat nog niet meetbaar was. Niet heel sterk, aangezien het album drie weken na uitgave al in Nederland ‘goud’ was, wat betekent dat The Silent Force al meer dan 100.000 keer was verkocht. Binnen twee maanden volgden nog gouden platen in België en Duitsland. Verder werd twee weken na Noorderslag bekend dat de band de best verkopende Nederlandse artiest in 2004 was, waarmee het de Exportprijs in ontvangst mocht nemen.

Eboman

Maar goed, het zij de jury vergeven. 2004 was een raar jaar, met een misschien wel terechte winnaar. En we zijn blij dat de jury zich nu in bochten wringt om Within Temptation de prijs alsnog te geven. Een optreden in de Groningse Oosterpoort was er vanavond evenwel niet bij, omdat Sharon den Adel 7 december bevallen is van haar dochter Luna. Vervanger Eboman bracht met zijn videokunsten een eerbetoon aan de winnaars van de afgelopen twintig jaar.

Binnenkort publiceren we een verslag van de festivals Eurosonic en Noorderslag.