Muziek / Achtergrond
special: Grondlegger Ro Halfhide vertelt over Amsterdam Songwriters Guild

Onbevangen platform voor songwriters

8WEEKLY gaat op zoek naar boeiende verhalen van muzikale initiatieven in en rond Amsterdam. Deel 2: Amsterdam Songwriters Guild (ASG). Oprichter Ro Halfhide is verbaasd over het succes, maar is ook trots op de formule: ‘door er niet serieus over na te denken, is het serieus geworden’.

Ro Halfhide

Ro Halfhide

ASG zit in een overgangsfase. Sappho op de Vijzelgracht in het centrum van Amsterdam, was jarenlang dé ontmoetingsplek met een wekelijkse sessie. Helaas staat het café op het punt de deuren te sluiten, te weinig omzet resulteerde in deze besluitvorming. Het einde van ASG? Het tegengestelde blijkt de waarheid te zijn. Halfhide: ‘Het is juist een nieuw begin. We hebben meerdere voorstellen gekregen van cafés en programmeurs die hun podium maar al te graag aanbieden.’ Wat ooit is geboren als een vrijgeestig initiatief is uitgegroeid tot een groots bolwerk met veel vrienden, fans en verbondenheid. De sessie, elke dinsdag, zal verplaatsten naar het Backstage Hotel, een plek die gericht is op muzikanten en waar de artiesten ook kunnen overnachten.

Failliet

‘Het begon in 2005. Ik had lange tijd in Enschede gewoond, was nieuw in Amsterdam en ging alleen maar uit. Er ontstond een zekere behoefte om mijn liedjes aan een publiek te laten horen.’ Op het gezicht van de sympathieke Halfhide ontstaat een glimlach. ‘We kregen al snel een plek met een wekelijkse sessie, Wils Café, midden in de Jordaan. Ook dit café ging failliet, haha. Vriendelijke mensen hebben hun zaken vaak niet op orde, hè!’ De songwritersavonden werden verplaatst naar het lesbiennecafé Sappho: ‘Vrouwen houden van gevoelige liedjes’.

Succesverhaal

ASG kreeg een blogspot. Halfhide: ‘Het idee van mij was om een levendig forum op internet te creëren. Het is opvallend dat dit nu echt gaat werken. De groep wordt hechter en vooral groter, de aandacht groeit.’ Deze ontwikkeling werd al snel ingezet. Eetcafé Skek kreeg in 2006 een avond met elke week een andere artiest, gevolgd door een open podium. Café De Doelen neemt de zondag voor haar rekening. Landelijke erkenning kreeg ASG door de programmering op Noorderslag in 2008. Ook heeft het Songwriters Guild inmiddels uitbreiding gevonden in Rotterdam en Den Haag. ‘Vooral de Rotterdamse scene leeft enorm. Een paar weken geleden hadden we een clash tussen Amsterdam en Rotterdam, echt te gek.’

Leine

Leine

Nationaal bekende artiesten met een ASG-achtergrond zijn er in overvloed. Denk aan Lucky Fonz III en Leine, beiden ook winnaar van De Grote Prijs van Nederland. Zien songwriters het kindje van Halfhide als een springplank naar nationale faam? ‘Misschien de nieuwe lichting wel ja, dat is te danken aan hun voorgangers. Maar garantie heb je natuurlijk nooit. De Grote Prijs heb je niet zomaar gewonnen. Kijk, het is belangrijk en leuk om veel te spelen. Dit waren mijn eerste gedachten en het is mooi te zien dat we voor veel artiesten een stabiele basis hebben gecreëerd door veel speelmogelijkheden te geven. We hebben nu een leuk platform, maar spelen nog vaak voor elkaar en fans hoor.’ Het tekent zijn bescheidenheid. Mooi is te zien dat sinds de oprichting van ASG een hoop Amsterdamse songwriters zijn doorgebroken. Hoewel geen wet van Meden en Perzen, durft Halfhide het toch te zeggen: ‘Wil je als songwriter doorbreken? Kom naar Amsterdam’!

Onbedoelde politieke kracht

Halfhide constateert hierdoor ook een tegenreactie. ASG heeft een stem gekregen en heeft daarom niet alleen maar vriendjes: ‘Raar hoor. Door er niet serieus over na te denken is het nu wel serieus geworden en wordt het nu ook serieus genomen. Wat volgt is negatieve aandacht, mensen zien je als een soort politieke kracht. Terwijl wij echt niet intimideren of zo, we proberen het niemand moeilijk te maken. Vorm gewoon je eigen groepje, verzin een naam en sfeer en that’s it. We zijn slechts een club van gelijkgestemde songwriters.’ Halfhide geraakt enthousiaster: ‘Een initiatief als Subbacultcha, zij zijn pas serieus. Het is een club van uit de hand gelopen eventplanners die ook nog eens musiceren. Maar ook echt een geweldige organisatie.’

Lucky Fonz III

Lucky Fonz III

En verder? Kan zo’n initiatiefrijke songwriter een beetje rondkomen? ‘Ik ben bezig met de productie van de nieuwe plaat van Otto (Lucky Fonz III, red.) en ook Case Mayfield. Verder ben ik bandcoach van Wimpie en de Domino’s, een gezelschap van verstandelijk gehandicapten in de Bijlmer. Ook verdien ik geld met wat trio’s op feesten en partijen.’ Halfhide is een muzikant in hart en nieren: ‘Ach het maakt me niet zo veel uit. Als ik maar mooie muziek kan maken en er mooie muziek gemaakt wordt’.