Muziek / Achtergrond
special:

Eurosonic 2013: Finland staat centraal

De stad Groningen is ieder jaar het toneel van een van de grootste showcase-festivals van Nederland. Op EuroSonic kunnen professionals en liefhebbers een palet aan nieuw talent horen uit binnen- en buitenland.

De lappendeken aan mogelijke optredens die verspreid zijn door de hele stad veroorzaakt ieder jaar weer de uitdaging om de krenten uit de pap te vissen. Zo stond een optreden op Eurosonic jaren geleden aan de wieg van het succes van Ben Howard, waar nu niemand meer omheen kan. Maar er was ook plaats voor een band als Murder uit Denemarken die de vergetelheid maar niet weet af te schudden.

Ideeën voor de donderdagavond
Na een donderdagmiddag in de stad met de eerste artiesten, zo’n eenentwintig stuks, bij PlatoSonic en bij de Coffee Company is het tijd om de wandelschoenen aan te strikken voor een tocht langs de 33 zaaltjes en locaties met 113 artiesten. Van acht uur ’s avonds tot drie uur ’s nachts zijn er veel muzikale lekkernijen te proeven. De oren worden gevoed met zoveel klanken als haalbaar is. De festivalgangers hopen dat ze niets lekkers laten liggen onderweg en dat

Don Johnson Big Band

Don Johnson Big Band

ze op tijd zijn om een plaatsje te bemachtigen bij hun keuzes. Ieder jaar is er een focusland voor het showcase festival: dit jaar gaat de aandacht naar Finland. Er staan in totaal zeventien acts geprogrammeerd die afkomstig zijn uit dit land. En dat is niet eens een groot aantal als je bedenkt dat het totaal aantal acts 293 bedraagt. Komt er uit Finland creatieve muziek? De donderdagavond wordt geopend door de Don Johnson Big Band die een mengeling maakt van dub, electronics, funk en jazz. Als dat niet avontuurlijk klinkt kan men ook naar de Finse rocklegende Michael Monroe gaan. Monroe was van grote invloed op Guns N’Roses maar is in Nederland nooit doorgebroken.

Nederlandse presentatie
Wie de donderdagavond en -nacht overleefd heeft kan na een kort nachtje slapen weer op tijd in de stad smullen van allerlei optredens, of zijn energie bewaren voor de avond als het weer losgaat rond de klok van acht tot maar liefst vier uur in de ochtend. Er is keuze uit het astronomische aantal van 115 acts. Er zijn ook tal van Nederlandse acts die zich presenteren aan de buitenlandse gasten. Van de 132 vaderlandse bands zijn donderdag o.a. Blaudzun, Awkward I,

De Speeldoos

De Speeldoos

Case Mayfield, Sofie Letitre en The Kyteman Orchestra al paraat. Op vrijdag zijn er The Opposites, Handsome Poets, Kensington en Chef’s Special. Maar op vrijdag kun je ook naar de indie poprock van Satellite Stories uit het focusland Finland. Of naar de meer gevoelige klanken van de folk van Lau Nau die altijd een verpletterende indruk achterlaat met haar optredens.

Op vrijdag zou het de beurt zijn aan de roots-ontdekking van 2012: Phantom Limb. Helaas werd vorig week bekend dat ze wegens ziekte verstek zullen laten gaan. De Speeldoos (Ft. Torre Florim & Roos Rebergen) zullen de adequate vervanging verzorgen in het legendarische Groningermuseum. De countrysoul van dit kwintet is veel te fraai voor slechts drie kwartier die de showcases duren. Maar ja, daarna wachten nog Sven Hammond Soul of folky Will and the People. EuroSonic staat andermaal garant voor twee avonden en nachten met duizelingwekkend veel kwaliteitsmuziek.

Eurosonic: 10 en 11 januari in Groningen