Muziek / Achtergrond
special: De vrijdag en zaterdagochtend

Paaspop groter en sterker

Paaspop in Schijndel Noord-Brabant opent dit jaar wel heel koud het festivalseizoen. De warmte zit natuurlijk van binnen bij het beleven van de muziek. Dat heeft veel festivalgangers ertoe bewogen te komen genieten.

Drie dagen muziek, disco, theater en allerhande amusement maken Paaspop tot een multimediaal evenement. Het festivalterrein is in de jaren gegroeid samen met het aantal bezoekers. De organisatie past zich prima aan om ondanks de drukte een soepel en vooral vriendelijk evenement neer te zetten. Ook zijn er wederom nieuwe attracties zoals een bowlingbaan en Bavariaplayground. Het vorig jaar geïntroduceerde Bikerscafé Thunderbolt beleeft zijn tweede succesvolle editie.

De vrijdag opent zeer sterk
De Jack Daniel’s Stage heeft dit jaar een grotere tent gekregen en start het festivalseizoen met de Nederlandse band Navarone. Een goede keuze om deze band, die het erfgoed van Led Zeppelin met verve verdedigt in de huidige tijd, het spits te laten afbijten. Het debuutalbum A Darker Shade of Whitewordt bijna integraal gespeeld aangevuld met ‘Whole Lotta Love’ en enkele nieuwe composities, waarvan de afsluiter ‘Beginning to Wonder’ een fraaie belofte voor een mooie toekomst van de band laat horen. Paaspop is meer dan pop, rock en blues en herbergt ook acts als de

Bombay Show Pig

Bombay Show Pig

Crazy Piano’s die de theatertent omtoveren tot een grote kroeg. Ook Beef is na zo’n veertien jaar terug op het podium en vermaakt op het grote Apollo podium de festivalgangers. Voor de muzikale fijnproevers staat er op het rockpodium de net uit de USA teruggekeerde tweemansformatie Bombay Show Pig, die met psychedelische muziek met veel rook een overtuigende set spelen. De jongelingen van Mozes and the Firstborn spelen slechts een halfuurtje van de aan hen toegekende driekwartier vol. Wel laat deze jonge band een goede indruk achter. De absolute klapper en afsluiter van de dag is Skunk Anansie met een zeer energieke show plus gedurfd skydiven. De zich tussen het publiek begevende Skin zal de rillingen bij de security hebben opgeroepen. Het publiek reageert uitzinnig. Zeker bij het inzetten van de hit ‘Weak’ gaat de tent helemaal los. De band speelt een dampende mix van oud en nieuw materiaal van het vorig jaar verschenen album Black Traffic. De hits worden met open armen ontvangen en laten het publiek meezingen. Na maar liefst drie toegiften kunnen we terugkijken op een geslaagde eerste dag.

De Serious Talent Award gaat naar…
Op Paaspop-zaterdag zijn alle tenten geopend en neemt het aantal bezoekers toe. Het terreinbegint om half drie te

Skunk Anansie

Skunk Anansie

bruisen van de activiteiten. Dit jaar is het ook de dag dat 3FM present is en op de Jack Daniel’s Stage de 3FM Serious Talent Award uitreikt. Na korte optredens van Douwe Bob, The New Shining, Kensington en Mister and Mississippi wordt door mister Serious Talent Tijs van Liemt de award uitgereikt aan Kensington. De band wordt geroemd omdat ze het afgelopen jaar de grootste groei hebben doorgemaakt. De voornoemde bands spelen ook nog op andere plekken in het programma een lange set. Kensington is bijvoorbeeld de band die de dag opent op het grote Apollo podium. Dat een tent niet altijd de ideale plek is voor een band die het vooral moet hebben van details is merkbaar bij het optreden van Mister and Mississippi, waarbij de beats van de naburige tent doordringen tot op de Jack Daniel’s Stage. Dat het ook anders kan blijkt als op zondag Wendy McNeill in de Restolounge een prima akoestische set speelt. De tent staat net wat gunstiger ten opzichte van de andere tenten en de programmering daarin.

Voor de bezoekers blijft het moeilijk om te kiezen tussen de acts. De klim naar het Bikerscafé Thunderbolt wordt beloond met het eerste deel van het optreden van het Nederlandse bluestalent Julian Sas. Helaas is de locatie zo vol dat er geen doorkomen aan is om een plekje binnen te veroveren om rustig van de opzwepende bluesklanken te genieten. Een fijne wandeling over het festivalterrein wakkert de verwachtingen voor de rest van het programma alleen maar verder aan. Het is goed te zien dat de vele bezoekers die het terrein bevolken zich goed vermaken in een prima harmonie. Of men zich nu uitzinnig gekleed heeft of gewoon warm is ingepakt om de koude te trotseren: iedereen lijkt het zich prima te laten smaken via alle zintuigen.

8WEEKLY MediaPlayer