Muziek / Achtergrond
special: Bands op Eurosonic/Noorderslag

Onbekend Voorspel: This Beautiful Mess

Vrijdag 11 en zaterdag 12 januari 2002 vinden respectievelijk het Eurosonic- en het Noorderslag-festival plaats. Op Eurosonic staan talentvolle bands uit geheel Europa die de potentie hebben om binnenkort helemaal door te breken, terwijl op Noorderslag het beste dat de Nederlandse popmuziek momenteel te bieden heeft zal aantreden. We introduceren hier enkele bands. Een voorspel met het onbekende.

Deel 3: This Beautiful Mess

~

This Beautiful Mess is de winnaar van Popslag 2001, een jaarlijkse bandjeswedstrijd op Radio 3. Wekelijks strijden in het programma Buzz, uitgezonden zondag van 18.00 tot 20.00 uur, twee bandjes om een ronde verder te komen. Uiteindelijk stond This Beautiful Mess samen met The Sheer en John Wayne Shot Me in de finale. This Beautiful Mess was op voorhand al de grote kanshebber om de Popslag 2001 te winnen. De jury, die bestond uit Fons Hofmans (programmeur van poppodium Atlantis te Alkmaar), Jan van der Plas (ALOHA/Rockacademie Tilburg), Helmut Boeijen (OOR/Loladamusica) en Jacco de Greeuw, zanger van Johan – en zelf ooit deelnemer aan de Popslag geweest, was op voorhand unaniem positief over This Beautiful Mess.

Hun nummer Clean eindigde steevast op de eerste of tweede plaats van alle ranglijsten. Ook bij de publieksstemming op buzz.nl heeft deze Rotterdamse emo-popband van de drie finalisten de meeste punten behaald. Winnaar van de publieksstemming werd de Amsterdamse band Tunnelfist.

Tijdens de finale, uitgezonden op 30 december, maakte This Beautifil Mess het dan ook daadwerkelijk waar. De drie bands speelden ieder twee eigen nummers en een door Buzz opgedragen cover. Dat was dit jaar Damn I think I love you, de grote hit voor de jongens en meisjes van Starmaker. The Sheer, John Wayne Shot Me en This Beautiful Mess moesten van dat nummer een geheel eigen interpretatie geven.

~

In april 2001 hoorden we voor het eerst iets van This Beautiful Mess. Toen brachten ze Clean, hun eerste single, uit. In mei volgde daarop Falling On Deaf Ears, het debuutalbum van de band. Deze is niet alleen in Nederland, maar ook in Amerika, Canada en Japan uitgebracht.

De band werd al in augustus 1997 opgericht. In eerste instantie waren vooral de post-grunge en de new wave belangrijke muzikale invloeden. Tegenwoordig omschrijft This Beautiful Mess zichzelf als emotie en melodie, met inventieve ritmes gecombineerd met geluiden uit de jaren ’80. Ook wij recenseerden Falling On Deaf Ears en onze grootste kritiek was dat de plaat te veel dichtgemetseld zit en dat het een te grote geluidsmuur is. This Beautiful Mess moet de kunst van het weglaten nog leren. Minder kan mooier zijn.

11 januari staat This Beautiful Mess op Eurosonic. Hopelijk zijn ze live beter te pruimen dan op plaat.

Links

Officiële site