Kunst / Achtergrond
special: Het eindejaarslijstje van de 8WEEKLY Kunstredactie

Top 10 beste tentoonstellingen van 2014

.

Marlene Dumas, The Wall, 2009. Foto: www.stedelijk.nl
Marlene Dumas, The Wall, 2009. Foto: www.stedelijk.nl

1. Marlene Dumas – The Image as Burden, Stedelijk Museum Amsterdam

Met deze grote tentoonstelling van een van de beroemdste hedendaagse Nederlandse kunstenaars heeft het Stedelijk een grote primeur. Dumas’ schilderijen, veelal geïnspireerd op confronterende beelden uit de persfotografie, manipuleren de toeschouwer en nemen deze mee in een diepe emotionele beroering.
Nog te zien t/m 4 januari 2015 – Lees de recensie: Opzettelijk subjectief, onbedoeld chaotisch

2. Mark Rothko, Gemeentemuseum Den Haag
Het Gemeentemuseum toont een uniek overzicht van het werk van abstract expressionist Mark Rothko. Niet alleen Rothko’s zinnenprikkelende klassieke werken zijn te zien, maar ook zijn weg naar deze abstractie wordt getoond met vroeg figuratief werk. De bezoeker kan op deze manier niet alleen in vervoering gebracht worden, maar ook meer kennis over de kunstenaar opdoen.
Nog te zien t/m 1 maart 2015 – Lees de recensie: De weg naar emotie in abstractie

Johannes Moreelse, Democritus ca. 1630, Centraal Museum Utrecht
Johannes Moreelse, Democritus ca. 1630, Centraal Museum Utrecht

3. Emoties – Geschilderde gevoelens in de Gouden Eeuw, Frans Hals Museum

In de Gouden Eeuw werd het afbeelden van emotie in een schilderij gezien als het moeilijkste onderdeel van de schilderkunst. Het realistisch weergeven van de gemoedstoestand van een figuur werd dan ook zeer gewaardeerd. Deze veelzijdige tentoonstelling toont de overredingskracht en het artistieke talent van de zeventiende-eeuwse meesters. De bezoeker krijgt een kijkje in het dagelijks leven uit de Gouden Eeuw en de toen geldende normen en waarden.
Nog te zien t/m 15 februari 2015 – Lees de recensie: Gemengde gevoelens

4. Meer macht, Museum de Fundatie

In de tentoonstelling Meer macht onderzoekt criticus Hans Den Hartog Jager met werk van o.a. Steve McQueen, Ai Weiwei, Joseph Beuys en Yael Bartana of hedendaagse kunst nog invloed kan uitoefenen op de maatschappij. Kunstenaars kunnen streven naar macht, maar dit overstijgt vrijwel nooit de muren van de kunstwereld.
Lees de recensie: Macht binnen de muren van kunst

Meester van de Aanbidding te Antwerpen, Aanbidding der Koningen, ca. 1500-1530, Zuidelijke Nederlanden. Collectie KMSKA.
Meester van de Aanbidding te Antwerpen, Aanbidding der Koningen, ca. 1500-1530, Zuidelijke Nederlanden. Collectie KMSKA

5. De ontdekking van de wereld, Rijksmuseum Twenthe


De ontdekking van de wereld toont grootheden als Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en Albrechts Bouts. Kostbare miniwerkjes uit de vijftiende en vroege zestiende eeuw zijn op de juiste manier in de spotlights gezet, waarbij frisse muurteksten het verhaal van de tentoonstelling vertellen. Een mooie balans, die ervoor zorgt dat er voor de bezoeker iets nieuws te ontdekken valt.
Nog te zien tot 4 januari 2015 – Lees de recensie: Emotioneel inleven in Jezus, zijn moeder en Jan

6. Jeff Wall: Tableaux Pictures Photographs 1996-2013, Stedelijk Museum Amsterdam

Uitstekende werken, uitstekende hoeveelheid werken en een uitstekende hoeveelheid informatie bij de werken maken Jeff Wall: Tableaux Pictures Photographs 1996-2013 niet uit welke top 10 dan ook weg te denken. De nauwkeurig uitgedachte fotowerken vertoonden meer gelijkenis met klassieke schilderijen dan met werk van andere fotografen.
Lees de recensie: Schilderijen, films en reclames

Zaaloverzicht. Foto: www.uitinnoordholland.nl
Zaaloverzicht. Foto: www.uitinnoordholland.nl

7. From the Guggenheim Collection to the Cobra Museum, Cobra Museum

De tentoonstelling From the Guggenheim Collection to the Cobra Museum of Modern Art bood het Nederlandse publiek een uniek kijkje in de collectie abstracte kunst uit de periode 1949-1960. Verschillende stromingen binnen deze periode worden belicht door werk van bekende kunstenaars als Mark Rothko en Jackson Pollock, maar het waren juist ook de minder bekende werken die de bezoeker wisten te verrassen en te intrigeren.
Lees de recensie: Cobra ontmoet Guggenheim

8. Richard Mosse – The Enclave, Foam

Met zijn project The Enclave verbeeldt Richard Mosse het geweld van rebellen tijdens de bloederige burgeroorlog in Congo. Waar oorlog normaal voor afschrikwekkende beelden zorgt, maakt Mosse het tot iets mythisch, iets moois.
Lees de recensie: De schoonheid van het conflict

Damien Hirst, Memento (Butterfly), 2008, Monique Zajfen Collection
Damien Hirst, Memento (Butterfly), 2008, Monique Zajfen Collection

9. Damien Hirst – Memento Mori, Gemeentemuseum Den Haag

Tussen de grijnzende schedels van Damien Hirst, afgewisseld met zijn felgekleurde vlinders, wordt de dood als realiteit ontdaan van de gebruikelijke mystieke metaforen. Dit is wat het is. De imponerende beelden van Hirst tonen in samenhang met de doodsgrafiek van de negentiende-eeuwse kunstenaars Rodolphe Bresdin en Odilon Redon de ontwikkeling in verbeelding door de eeuwen heen. Een troostrijk stiltecentrum voor fijnproevers.
Lees de recensie: Met de dood voor ogen

10. Robert Zandvliet – Stones & Sketches, tekeningen en schilderijen, De Pont

De tentoonstelling Stones & Sketches en het werk van Zandvliet in het bijzonder valt het best uit te leggen aan de hand van het motief van de achteruitkijkspiegel (Rückblick, zoals er onder een van deze schetsen staat). Een achteruitkijkspiegel verbindt twee zaken met elkaar, ze overbrugt en fungeert als een metafoor. Ze brengt dat wat achter je ligt samen met dat wat voor je ligt en dat doet ze in het nu. Dat is precies de kracht van de tentoonstelling en de reden dat geen van de werken slechts gelegitimeerd wordt door de context die ze bieden. Elke serie is een metaforische achteruitkijkspiegel en al het werk bij elkaar is intrigerend als een eindeloos spiegelparadijs.
Nog te zien tot 4 januari 2015 – Lees de recensie: Een stapje hoger op de meta-ladder