
Verrassen, en een beetje choqueren
Shintaro Kago (1969) is op dit moment een van de meest opmerkelijke striptekenaars ter wereld, maar ook de verdienstelijke maker van kleurrijke, pop-art-achtige prenten. Deze maand is een bijzondere tentoonstelling aan hem gewijd in het Amsterdamse kunstplatform K-Space, waar beide aspecten van zijn talenten fraai naar voren komen. Het is zijn eerste expositie buiten Japan en bovendien de eerste Nederlandse tentoonstelling die aan een Japanse striptekenaar gewijd is. Een paar uur voor de feestelijke opening sprak 8WEEKLY de auteur.
Kago is voor het eerst in Nederland en deze trip blijkt zelfs zijn eerste reis buiten Japan te zijn. “Amsterdam is schitterend. Heel anders dan Japan en erg stimulerend.” Eerder op de dag werd hij op straat door een vrouw aangeklampt, die hem herkend had uit De Pers en een handtekening wilde. Veel tijd om belangstellenden te woord te staan heeft hij niet: “morgenavond vlieg ik direct weer naar huis terug. Back to work.” Als full-time striptekenaar heeft Kago genoeg te doen. “Ik teken tussen de 30 en 40 pagina’s per maand.”
Kunstenaar
~
Net als bij de meeste van zijn collega’s kwam de keuze om zelfs strips te creëren bij autodidact Kago voort uit het lezen van talloze manga, Japanse strips. In de tekenstijl van zijn oude werk is nog vaak de invloed van bekendere collega’s zichtbaar, maar tegenwoordig lijkt hij een eigen stijl te hanteren. Zijn kadering is strakker geworden, zijn panelcomposities soberder, en zijn penstreken harder. “Mijn tekenstijl is inderdaad veranderd, maar het is moeilijk uit te leggen waarom. Mijn ambities zijn anders, de tijd waarin we leven is anders, alles verandert iedere dag.”
Bovendien is hij aan het experimenteren geslagen. Het korte verhaal Abstraction, dat onderdeel uitmaakt van de tentoonstelling, speelt bijvoorbeeld op duizelingwekkende wijze met de standaardvorm van stripverhalen. De strip verraadt een drang naar het breken van gangbare conceptuele banen die zeker in Japan en waarschijnlijk wereldwijd uniek is in stripkringen. Eén ding is in de loop der jaren niet veranderd: Kago’s buitensporige thema’s en onderwerpen. De objectificatie (in letterlijke zin) en desintegratie van vrouwenlichamen is nog steeds volop aanwezig en nog steeds gekoppeld aan een nadruk op seks en ontlasting. Kago heef wel eens beweerd dat de veelheid seksuele en scatologische handelingen in zijn strips te wijten is aan de eisen van het tijdschrift waar de strip in moet verschijnen. (Hij publiceert geregeld voor de meest extreme striptijdschriften, waar zijn excessen nauwelijks opvallen tussen die van collega’s.) “Soms stelt het tijdschrift bepaalde eisen, maar het is ook wel zo dat ik die zaken gebruik om de lezer te verrassen, en een beetje te choqueren”, geeft hij toe. Heeft hij eigenlijk volledige vrijheid qua vorm en inhoud als hij een verhaal publiceert? “Dat hangt ervan af. Soms worden er wat eisen gesteld, soms laten ze me doen wat ik wil.
Clandestien
~
De auteur heeft echter op het internet een behoorlijke reputatie gekregen, geheel en al te danken aan het feit dat enkele westerse liefhebbers naarstig digitale vertalingen van zijn korte verhalen produceren, waarvan er inmiddels meer dan dertig virtueel circuleren. Kago hoopt dat er ooit een papieren tegenhanger van deze clandestiene vertalingen verschijnt. De vaak schokkende aard van zijn strips zouden een belemmering kunnen vormen, maar de auteur is meer geinteresseerd in de reacties van de lezer. “Ik wil de mensen verrassen. Het doel van deze tentoonstelling is ook dat de mensen in Nederland mijn werk kunnen zien. Er ligt verder geen thema aan ten grondslag.”
~
Met dank aan Kuniaki Mogami voor de vertaling. Lees hier een recensie van de tentoonstelling.