Film / Achtergrond
special: True Detective

Een heerlijk vreemde misdaadserie

.

Toen de Amerikaan Nic Pizzolatto de misdaadserie True Detective bedacht, had hij ongetwijfeld niet voorzien dat de reeks direct een internationale hit zou worden. Of dit nu komt doordat ze grote namen wisten te strikken voor de hoofdrollen of doordat de serie een unieke insteek en een bijzondere locatie heeft; de ingrediënten hebben in ieder geval hun werk gedaan.

~

Pizzolatto wist al in 2012 Oscarwinnaar Matthew McConaughey te strikken om een van de hoofdrollen te spelen. Het was eigenlijk de bedoeling dat hij in de huid van detective Marty Hart zou kruipen, maar McConaughey wilde graag de uitdaging in de vorm van de geplaagde detective Rust Cohle aangaan. Door zijn vroege betrokkenheid werd ook Woody Harrelson al snel verleid om mee te werken. Hij zou de tweede hoofdrol op zich nemen; die van de typisch Amerikaanse Hart. En dat is maar goed ook, want de twee acteurs spelen hun rol tegen de grens van perfectie. McConaughey overtuigt als de complexe Cohle en Harrelson weet een personage neer te zetten tegenover wie je direct haat-liefde-gevoelens koestert.

True Detective is een serie met vele lagen. Naast het oplossen van de zaak Dora Lange schurkt het verhaal regelmatig langs de grenzen van paranormaliteit en doet het je nadenken over de identiteit van de mens. Want wie zijn wij? Wij zijn wat we onszelf vertellen dat we zijn, aldus Cohle. Religie, filosofie; alles is een verhaaltje. De combinatie van de filosofische, soms pessimistische Cohle met de nuchtere, standvastige Hart is op zijn minst interessant. De personages vullen elkaar perfect aan en zorgen voor de nodige dynamiek. Ook de locatie van de serie is perfect gekozen. De grimmigheid van het zuidelijke Louisiana zorgt voor een aantal prachtige beelden, zoals de verlaten kerk en de plaats delict op het platteland.

Meer!


Seizoen 2 start naar verwachting ergens volgend jaar in de Verenigde Staten. Wanneer er van start wordt gegaan met het filmen, is niet bekend, want eerst moet de cast nog bij elkaar gezocht worden.