March of the trees
.
Steeds meer mensen, steeds minder bossen. Een realiteit die allang bekend is, maar toch enigszins moeilijk te vatten is. In het dagelijkse leven kom je er namelijk niet mee in aanraking. Maker Luc Jacquet, die enige jaren geleden het uiterst succesvolle March of the Penguins maakte, probeert met zijn Franse natuurdocumentaire Once Upon a Forest (Il était une forêt) de ogen te openen. Hele wouden worden gekapt, maar wat gebeurt er als de mens de bomen eens met rust laat? Hoe snel kan de natuur geheeld worden?
In de documentaire volgen we de botanist Francis Hallé, die ons meeneemt naar de tropische regenwouden van het Afrikaanse land Gabon en het Zuid-Amerikaanse Peru. Jacquet ontmoette de bioloog toevallig en raakte gefascineerd door zijn verhalen over bomen. Al heel zijn leven is Hallé bezig met het doorgronden van het stilzwijgende leven. Hoe groeien bomen? Hoe overleven ze in het midden van al het wild? Welke bomen zijn sterker dan anderen en hoe werkt hun afweermechanisme? En tot slot: als de mens de wouden eens met rust zou laten, hoe snel groeien er dan weer nieuwe bomen?
Animaties en oerwoud
Goed bedacht, maar de oplossing ’Laten we hier een animatie van maken!’ werd wel iets te vaak ingebracht. De kracht van de natuur hoort hem in de natuur zelf te zitten en niet in de creaties van een computer. De overdaad aan kleurrijke computerwerkjes leidde soms zelfs af. Jacquet had hier alleen gebruik van moeten maken als er daadwerkelijk iets getoond moest worden dat anders niet goed uit te leggen was.
Once Upon a Forest is voornamelijk een documentaire om lekker te ontspannen. Maak een grote mok thee en genieten van de mooie natuurbeelden!