Film / Achtergrond
special: Bad Words

Vuilbekkende spellingskampioen

Ruwe bolster, blanke pit. De vuilbekkende hoofdpersoon uit de zwarte komedie Bad Words is eigenlijk een hele lieve man.

Guy Trilby is veertig jaar oud en doet graag mee aan spellingswedstrijden voor kinderen. Door een fout in de reglementen – Guy heeft nooit groep 8 afgemaakt – neemt hij het als volwassenen op tegen kinderen van 11 jaar. Zijn doel is om de finale van de landelijke spellingswedstrijd te winnen. De reden van dit ongewone gedrag: iets met Freud en Oedipus.

~

Bad Words draait om één langgerekte grap die bijna tot het einde toe werkt. Namelijk dat je tegen kinderen aardig moet zijn. Trilby is dat niet. Tijdens de wedstrijden schakelt hij de ene na de andere mededinger uit door ze tot op het bot te beledigen. Grappen over overgewicht of het eerste menstruatiebloed worden niet geschuwd. Een nare moeder krijgt te horen dat haar vagina net ‘een uitgelubberde zweetsok’ is.

Geleerde lessen
Regisseur en hoofdrolspeler Jason Bateman maakte als kind ooit zijn debuut in de tv-serie Het kleine huis op de prairie. Zoveel jeugdige zoetigheid vraagt natuurlijk om een cynische afrekening. Bateman stapelt politiek incorrecte grap op grap. Maar uiteindelijk is hoofdpersoon Trilby ook maar een eenzame man met een jeugdtrauma. Hij raakt bevriend met een jeugdig spellingwonder. En begint een moeizame relatie met een journaliste die hem volgt.

Het is jammer dat Bad Words niet tot het einde duister durft te blijven. Ook Bateman buigt voor de wetten van Hollywood. Dus zijn er ondanks alle vuilbekkerij uiteindelijk toch nog geleerde lessen en morele boodschappen. En daarmee wordt al het ongemak weer glad gestreken.