
Genrefilmer bij uitstek
Akira Kurosawa’s Seven Samurai (1954) is voor velen het archetype van de samuraifilm. Ook zijn andere chambara-films behoren tot de canon van dit Japanse genre. Voor veel Westerse kijkers is Kurosawa zelfs de enige naam waarmee ze bekend zijn. En dat terwijl hij slechts een van de vele regisseurs was die zich aangetrokken voelden tot de Japanse feodale tijd, de flitsende zwaardgevechten die erbij hoorden en de strikte codes die de samurai hanteerden. Kurosawa zien als enige vertegenwoordiger van het genre is John Ford zien als de enige westernregisseur.
Een van de regisseurs die gegrepen waren door het samuraivirus, was Hideo Gosha (1929-1992). Al vroeg in zijn carrière toonde Gosha een eigen visie en stijl, en een eigen voorkeur voor acteurs en verhalen. Tegelijkertijd was hij, net als veel van zijn collegas in het door grote studio’s gedomineerde filmlandschap van Japan, een regisseur die zijn plaats wist in het bestel. Tijdens zijn jaren als televisieregisseur, een pad dat ook veel van zijn Westerse collegas als Sam Peckinpah en Robert Aldrich hadden gevolgd, leerde hij efficient en pragmatisch te werken.
Hoewel altijd geankerd in het verleden, namen samuraifilms vele vormen aan. Komisch, erotisch, overdadig, gewelddadig, nationalistisch, subversief, filosofisch, dramatisch. Hideo Gosha was van al deze markten thuis, maar zijn films kenmerkten zich ten opzichte van die van zijn tijdgenoten door hun rauwheid en onopgesmuktheid. Bij Gosha ontbreekt de larger-than-life lading van Kurosawa, de diepzinnigheid van Masaki Kobayashi en Hiroshi Teshigahara, en de visuele experimenteerdrang van Seijun Suzuki. Tijdens de eerste periode van zijn regiecarrière maakte Gosha een serie sterke samuraifilms, maar later richtte hij zich ook op dat andere traditioneel Japanse genre: de yakuzafilm. De rauwe en gewelddadige stijl die hij in zijn samurai- en yakuzafilms hanteerde, zou hij trouw blijven. Ook toen hij zich in de jaren tachtig door de val van het studiosysteem noodgedwongen op andere genres moest richten. Hideo Gosha was pas 61 toen hij een vroege dood stierf in 1992 als gevolg van kanker.
Three Outlaw Samurai
~
~
Sword of the Beast
~
~
Three Outlaw Samurai en Sword of the Beast werden onlangs door De Filmfreak uitgebracht in de reeks ‘Koinobori’, een serie Japanse klassiekers waarin eerder The Assassin, Harakiri, The Human Condition, The Idiot en Vengeance Is Mine verschenen.