
NFF 2006
De 26e editie van het Nederlandse Film Festival in Utrecht zit er weer op. Meer dan 300 speelfilms, documentaires en korte films zijn er te zien geweest, waarvan een selectie heeft gestreden om de Gouden Kalveren. 8WEEKLY deed gedurende het festival – van 27 september tot en met 6 oktober – verslag.
~
3 oktober
Ellende-moeheid
Blackwater Fever
Cyrus Frisch, 2006
Met Blackwater Fever wil Cyrus Frisch op zoek naar het antwoord op de vraag hoe de moderne Westerse mens zich wapent tegen wereldleed. Een aan malaria lijdende man rijdt, samen met zijn vrouwelijke metgezel, door de woestijn tussen Los Angeles en Las Vegas. Deze woestijn gaat langzaam over in Afrika, waar langs de kant van de weg allerlei verschrikkelijke taferelen zich afspelen die de man totaal lijkt te negeren.
~
Positieve ontwikkeling?
Kleur in de Klas
Ireen van Ditshuyzen, 2006
In 2001 werd in Rotterdam door enkele ‘blanke’ ouders een initiatief opgezet waarbij zij hun kinderen bij een zwarte school inschreven, zodat deze weer gemengd zou worden. Het proces werd vastgelegd en Ireen van Ditshuyzen kijkt anno 2006 hoe het met dit project gesteld staat.
~
Slachtoffers van een politiek spel
Tuin der afwezigen
Ramon Gieling, 2006
Pilar Manjón is een van de nabestaanden van de 192 doden die vielen bij de aanslag op 11 maart 2004 in Madrid. Zij verloor haar zoon, die op weg was naar de universiteit, en is nu de woordvoerster van de slachtoffers en nabestaanden van de ramp. Zij sprak het Spaanse congres verwijtend toe, die de ramp misbruikten voor hun campagnes in het kader van de verkiezingen die vlak na de ramp plaatsvonden. Aanhangers van extreem rechts beschuldigden haar met dreigbrieven ervan de oorzaak te zijn van het verkiezingsverlies van de Partido Popular. Het enige eerbetoon aan de slachtoffers is een tuin met 192 cipressen – ‘de tuin der afwezigen’ – eentje voor elk slachtoffer.
~
Eindeloze dagen in uitzichtloze ledigheid
Kinderen van Stalin
Harrie Timmermans, 2006
Het Alexander Kajaia Mental Hospital in het Georgische Surami is een plek van vergane glorie. Ooit telde dit psychiatrische ziekenhuis zevenhonderd patiënten, maar vijftien jaar na de onafhankelijkheid zijn er nog maar dertig mannelijke en veertig vrouwelijke patiënten aanwezig. Harrie Timmermans brengt een schrikwekkend beeld van het armoedige ziekenhuis, dat kampt met voedseltekort, slechte faciliteiten en luizen, en waar de bewoners niets te doen hebben dan ronddwalen en voor zich uit prevelen.
~
Een ritje op de achterbank van de onderwereld
Nachtrit
Dana Nechustan, 2006
Dennis van der Horst (Frank Lammers) is een taxichauffeur die samen met zijn broer Marco een limousineservice wil opzetten en daarvoor een taxivergunning nodig heeft. Dennis ziet geen andere keuze dan zich te wenden tot ome Jan, een louche crimineel met een grote invloed in de taxiwereld. Dennis kan nu eindelijk met behulp van een lening een betere, nieuwe taxi kopen en de plannen voor de limousineservice serieuze vormen gaan geven. Dan wordt er echter een nieuwe wet ingevoerd, die de markt vrijgeeft en zo Dennis’ vergunning waardeloos maakt.
~
1 oktober
Niemand was erop voorbereid
In mei – Rotterdam 1940
Mark Schmidt, 2006
In de tijd dat bombardementen in het Midden-Oosten aan de orde van de dag zijn, kunnen we ons nauwelijks meer voorstellen dat zo’n 66 jaar geleden ook Nederland onderhevig was aan een tragische en verwoestende gebeurtenis; de bombardementen op Rotterdam in 1940 zijn voor de jonge generatie al een ver-van-mijn-bedshow. Dit geldt niet voor de oudere generatie die er bij was – zij weten het nog als de dag van gisteren.
~
Dood door AIDS: De booming business van Zuid-Afrika
Zaterdag is voor de Doden
Lies Niezen en Lee-Ann Cotton, 2006
AIDS is staatsvijand nummer één in Afrika. Hoewel iedereen er vanaf weet, mag de mortuarium medewerker het woord niet hardop uitspreken, omdat ‘zij’ hem in de gaten houden. De voorlichting blijkt er wel te zijn, maar de mensen lijken zich er weinig van aan te trekken. In de Zuid-Afrikaanse stad Soweto is de begrafenisonderneming een booming business. Op de begraafplaats Avalon worden al zo’n 800 doden per week begraven en er begint al ruimtetekort te ontstaan. Omdat de mensen het niet kunnen veroorloven om een vrije dag te nemen, is zaterdag dé dag om de doden te begraven.
~
Pure beeldpoëzie
Beautiful in Beaufort-Wes
Walter Stokman, 2006
Walter Stokman bezocht dichter/songschrijver Gert Vlok Nel in zijn woonplaats Beaufort-Wes, waar hij bij zijn vader inwoont. Beelden van Gert Vlok Nel die wat van zijn gedichten voorleest en enkele van zijn liedjes speelt worden afgewisseld met beelden van de verschillende groepen in de gemeenschap van Beaufort-Wes die eveneens ondersteund worden met liedjes en gedichten van Gert.
~
Voorbij de statistieken
Vaarwel VMBO
Meral Uslu en Maria Mok, 2006
De VMBO-leerlingen lijken de verschoppelingen van de samenleving te worden. Ze gaan te vroeg van school, belanden in de criminaliteit of haken af van hun vervolgopleiding. Deze documentaire zoomt in op een kleine groep VMBO-leerlingen in Amsterdam, die begeleid worden door ‘meester’ Rosier, een vrijgevochten man zonder lerarenopleiding en dus eigenlijk zonder bevoegdheden, maar wel iemand die een bijzondere chemie heeft met zijn mentorleerlingen. De instanties zijn echter niet even blij met zijn gebrek aan opleiding, dus naast de dagelijkse strijd om zijn ‘kuikens’ op de rails te houden moet hij ook nog opboksen tegen een dreigend ontslag.
~
28 september
Onovertroffen oer-Hollandse slapstick
Ober
Alex van Warmerdam, 2006
Bij Alex van Warmerdam kan een Japanse huurmoordenaar in de huiskamer hagelslag van zijn hand likken, of wordt een jubileum gevierd in een Van der Valk-achtig restaurant met uitzicht op de industrie van IJmuiden. Feilloos weet de regisseur/scenarioschrijver/acteur de vinger te leggen op de Nederlandse lulligheid.
~
De foto is van Victor Arnolds.
De uitgebreide recensie van Ober staat hier.
Iedereen wil er heen, niemand wil er zijn
Maybe Sweden
Margien Rogaar, 2006
Maybe Sweden, een film over de botsing tussen voldane westerlingen en aangespoelde Afrikaanse bootvluchtelingen, draait in de debuutcompetitie op het festival. De hoogdravende taal van de filmmakers (regisseur Margien Rogaar en de Nederlandse/Vlaamse acteursgroep Wunderbaum) deed het ergste vrezen:
“(…) het voldane Westen intens zoekend naar zingeving en noodzakelijkheid (…) het onvermogen van de westerse mens om zich in te leven in de pijn van op drift geraakte bevolkingsgroepen”
~
Bij vlagen wordt er sterk geacteerd, maar even zo vaak overtuigen de dialogen niet. De bootvluchtelingen zien er iets te monter uit; met name Brooklyn lijkt eerder aangespoeld vanuit een hippe club in Amsterdam dan vanuit de hongerige Westkust van Afrika. De ontevreden westerlingen met hun onderhuidse spanningen en de Afrikanen die zo snel mogelijk door willen reizen versterken het iedereen-wil-er-heen-niemand-wil-er-zijngevoel dat het hedendaagse Europa typeert. Dit nogal statische filmdrama heeft weliswaar een schitterende locatie, en ook het nabijgelegen, sinistere vrachtwagenpark past daar uitstekend bij, maar het geheel lijkt te sterk op een verfilmd toneelstuk. Desondanks lichtpuntjes genoeg: wat te denken van de Vlaamse actrice Wine Dierickx, die als de verveelde, sensuele Renée een geweldige rol neerzet. (Fred Caren)
Hoop voor de Nederhorror
Sl8n8
Frank van Geloven, Edwin Visser, 2006
Na jaren van radiostilte rukt de Nederhorror plotseling op. Goede horror met een klein budget is moeilijk, maar een groeiende groep filmmakers waagt zich er toch aan. Zo maakten Edwin Visser en Frank van Geloven de film Sl8n8, een Nederlandse slashermovie. Zij lijken het kleine budget en de Nederlandse locaties niet als nadeel te beschouwen, integendeel.
~
Parijse poetsportretten
Forever
Heddy Honigmann, 2006
In het begin van Pedro Almodóvars huidige film Volver zien we een kerkhof vol poetsende vrouwen, die elke zondag de graven van hun geliefden verzorgen. Ook op de beroemde Parijse begraafplaats Père Lachaise is dit een veelvoorkomend beeld, zo toont de documentaire Forever, al gaat het hier in veel gevallen om de graven van beroemde kunstenaars als de schrijver Marcel Proust en componist Frédéric Chopin. Heddy Honigmann filmt deze rituelen in haar nieuwste film met gepaste afstand en knoopt gesprekken aan met de poetsers en bloemenleggers.
~
Het uiteindelijke doel van Honigmann is iets te weten te komen over de betekenis van kunst voor mensen. Hier slaagt ze echter slechts gedeeltelijk in. Doordat ze ook mensen aan het woord laat die niet voor beroemdheden maar voor hun eigen geliefden komen, hinkt Forever iets te veel op twee gedachten. Ook dit tweede soort gesprekken is ontroerend, vaak zelfs indrukwekkender dan die over de kunstenaars, maar de film als geheel overtuigt hierdoor minder dan haar eerdere, meer consistente werk. (Marcel van den Haak)