Film / Achtergrond
special: 8WEEKLY's Filmfestivalagenda

Drie maanden filmfestivals

.

Welke festivals waar, wanneer en hoe? We zetten de filmfestivals van de komende drie maanden op een rijtje in 8WEEKLY’s Filmfestivalagenda.

 

In het humor-hoofdprogramma draaien komedies als Il va pleuvoir sur Conakry, over manipulatie en religie in Guinée en Juju Factory, over België’s koloniale geschiedenis in Congo. Ook zijn er extra programma’s als Gay Africa, en naast de vertoningen in hoofdlocatie Rialto worden er ook avonden georganiseerd in filmtheaters in Den Bosch, Rotterdam, Breda, Nijmegen en Den Haag. En er zijn openluchtvoorstellingen door het hele land.

 

Cinebrasil

10 tot en met 15 september 2007, het Tropentheater, Amsterdam

~

Organisatoren Luca Clark en Ligia de Almeida zijn vastbesloten als een soort zendelingen de zegeningen van de Braziliaanse cultuur over het Nederlandse publiek uit te storten. Voor de tweede maal op rij organiseren de twee daarom in samenwerking met de Brasil Art Factory Foundation het Cinebrasil Filmfestival, een filmfestival helemaal in het teken van Brazilië.

Openingsfilm is Cao Hamburgers The Year My Parents Went On Vacation (O Ano em que Meus Pais Saíram de Férias), waarin het jongetje Mauro gedropt wordt bij zijn grootmoeder. Het is 1970, het jaar van het WK Voetbal (Pélé!), en van grote politieke onzekerheid – Brazilië is dan nog een dictatuur. Mauro’s ouders laten geen adres of telefoonnummer achter, en de kleine jongen moet zichzelf zien te redden …

Regisseur Fabiano Maciel geeft acte de presence en beantwoordt vragen over zijn documentaire Oscar Niemeyer: A Vida é um sopro (Life is But a Breath). Oscar Niemeyer was architect en ontwierp ondermeer gebouwen voor Brasilia, de nieuwe hoofdstad die eind jaren vijftig op bevel van president Juscelino Kubitschek werd gebouwd.

Houd de website in de gaten voor meer informatie.

 

Film by the Sea

14 tot en met 23 september 2007, Cinecity, Vlissingen

~

De speciale competitie zorgt er al negen jaar voor dat Film by the Sea echt op een eigen karakter bogen: alle films die meestrijden om die felbegeerde Film by the Sea-award zijn literatuurverfilmingen. Een heel filmfestival vol literatuurverfilmingen, dat klinkt misschien een beetje ver gezocht – een ruwe zeventig procent van alle films zijn literatuurverfilmingen – maar de programmeurs weten er doorgaans toch een interessante week van te maken. Elk jaar programmeren zij commerciële publiekstrekkers naast arthouse-films, terwijl het geheel altijd zeer harmonieus aandoet.

Voor de jury strikt men hoge omes. Naast voorzitter-voor-het-leven Rinus Ferdinandusse jureren ditmaal onder andere regisseur Alex van Warmerdam, actrice Sylvia Kristel en schrijver Peter van Straaten. Er is altijd veel aandacht voor randactiviteiten als muziek, en dit jaar opent het festival zelfs met de muziekfilm van Zeelands eigen Bløf. Een Manier Om Thuis Te Komen: Umoja Live gaat over de wereldreis van de band en de vruchten die dat afwierp in termen van muzikale ontwikkeling. Filmhatende familieleden of partners komen toch aan hun trekken: op nog geen drie minuten lopen van de hoofdlocatie ligt het Scheldestrand!

Houd de website in de gaten voor meer informatie.

 

Cinemaztlán

18 tot en met 23 september, verschillende locaties, Amsterdam

“Waarom,” moeten mensen bij de Melkweg, De Balie en de UvA gedacht hebben, “waarom behandelen we Alejandro Iñárritu, Guillermo Arriaga en Alfonso Cuarón als op zichzelf staande gevallen? Waarom wensen we ze los te zien van de vruchtbare voedingsbodem die Mexico is?” Verdaderamente, lezer, waarom? Mexico heeft al zoveel jaren zoveel interessante films te bieden!

De organisatoren zetten zich aan het werk, ploegden door bergen Mexicaans materiaal uit de jaren vijftig en zestig, vonden antieke cult en vulden daarmee het exclusieve retrospectief Madmex. Maar er is meer. Er is een kortfilmprogramma, waarvoor regisseur Elisa Miller, Cannes-winnares in de categorie kortfilm, speciaal wordt ingevlogen. En onder de lange films mogen we onder andere de openingsfilm scharen, Mezcal van Ignazio Ortez, over het dorpje Parian waar drop-outs en drenkelingen van innemen weten.

Houd de website in de gaten voor meer informatie.

 

Iraans filmfestival

21 tot en met 23 september, Louis Hartlooper Complex, Utrecht

Tijdens deze tweede editie van het Iraans filmfestival ligt de nadruk op Mainline, de roadmovie van Rakhshan Bani-Etemad, waarin moeder en heroïneverslaafde dochter naar een ontwenningskliniek reizen. Mainline is de hoofdfilm, en zou als geen andere film de tegenstellingen neerzetten die in het streng-islamitische Iran spelen. Maar uiteraard zijn er ook andere films, en verscheidene kleinere programma’s, bijvoorbeeld over jongerencultuur, en politiek.

Uitzonderlijk divers zijn de randactiviteiten: een klezmerband, een dj en een Iraanse band die blues mengt met traditionele muziek; er is een expositie van het werk van fotografe Giti Entezami (“Iraanse vrouwen in folkloristische kleding in een polderlandschap”); er worden inleidingen gegeven bij films; en ’s Neerlands eigen knuffel-Iraniër Bahram Sadeghi, de beroemde programmamaker, leidt een discussie over de toestand van Iraanse filmkunst.

Houd de website in de gaten voor meer informatie.

 

 

Nederlands Filmfestival

26 september tot en met 6 oktober, verschillende locaties, Utrecht

Er zijn wel andere filmfestivals in Nederland, maar er is maar één Nederlands filmfestival. En dat is van 26 september tot en met 6 oktober in Utrecht. Alle groten van de Nederlandse film zullen wel weer van de partij zijn, acteurs en regisseurs, scenaristen die met een glas champagne en een servetje in de hand hun pitches afvuren op producenten – glamour, mensen, glamour, dat kan het Nederlands filmfestival ook zijn. Misschien overdrijf ik. Maar de Gouden Kalveren worden uitgereikt, en dat zijn toch wel de belangrijkste prijzen in dit kikkerland.

Burny ‘Ko de Boswachter’ Bos is Gast van het Jaar, en zijn vervolg op het succesvolle Het Paard van Sinterklaas, getiteld Waar is het Paard van Sinterklaas? gaat op het festival in première. Er wordt een Canon van de Nederlandse film gepresenteerd, en Bert Haanstra staat In The Picture; zo heet althans het aan hem opgedragen retrospectief dat in samenwerking met het Bert Haanstra-festival wordt georganiseerd. Ook mogen we de nieuwe film van Erik de Bruyn verwachten, in 2000 beroemd om het bejubelde Wilde Mossels, waarna hij voor geen enkel nieuw intiatief nog kapitaal verzameld kreeg. Openingsfilm is Duska, van Jos Stelling (eerder al verantwoordelijk voor De Vliegende Hollander (1995)). Bob is “verslaafd aan film, bezocht als criticus diverse festivals en werkt nu aan een eigen scenario.” Maar als hij verliefd wordt op de kassière van de bioscoop, begint het gelazer.

Houd de website in de gaten voor meer informatie.

 

 

B-Movie, Underground & Trash Filmfestival (BUTFF)

27 tot en met 30 september, Electron, Breda

~

Wansmaak is kitsch en kitsch is grappig en grappig is op zichzelf al een filmfestival waard. Maar met die karakterisering doen we de inzet van BUTFF tekort. Het Bredase festival moet een tehuis bieden aan alle “van het gangbare afwijkende films”. Experimenteel, porno, onaf, kunstzinnig, troep: alles dat normaal gesproken nooit de bioscoop inkomt, mag eindelijk eens op het grote scherm. En ook naast het scherm, in de vorm van optredens en kunst.

Maar wat voor invulling krijgt B.U.T. dan precies in Breda? De Duitse ‘regisseur’ Wenzel Storch wordt geëerd met een retrospectief, en kijkers met sterke magen worden uitgenodigd kaartjes te kopen voor het ‘Extreme’-programma. B-kenner Jack Stevenson is uitgenodigd om een lezing te geven over het fenomeen grindhouse, een Amerikaanse formule van bioscoopexploiteurs: de bezoeker kon naar twee voorstellingen van de slechtst verkrijgbare pulp voor de prijs van één. (Zulks natuurlijk in verband met de nieuwe Tarantino/Rodriguez-dubbelaar, getiteld Grindhouse.) Uiteraard is er ook aandacht voor de Nacht van de Wansmaak.

Houd de website in de gaten voor meer informatie.

 

Bert Haanstra Festival

27 september tot en met 10 oktober, verschillende locaties, Overijssel

De in 1997 overleden filmer Bert Haanstra is enige tijd uit de belangstelling geweest, maar nu, tien jaar na zijn dood, worden zijn klassiekers weer uit de archieven gehaald en vertoond. En wel in heel Overijssel (en aan een handvol gelukkigen in Utrecht, tijdens het voor hem georganiseerde retrospectief tijdens het Nederlands Filmfestival). Afijn, we moeten eigenlijk blij zijn met deze kans, en allen retourtjes Zwolle, Almelo, Raalte of Oldenzaal kopen, aanruilen, verzamelen, oppotten.

Op meerdere locaties dus, dit prijzenswaardig initiatief, en met gerestaureerde kopieën van klassewerk als Alleman (1963), Fanfare (1958) en Bij de Beesten Af (1972). Verder zijn er nieuwe soundtracks gemaakt voor de fenomenale, Oscar-winnende documentaire Glas (1958), en er worden openluchtvertoningen georganiseerd.

Houd de website in de gaten voor meer informatie.

 

Filmfestival Gent

9 tot en met 20 oktober, verschillende locaties, Gent (B.)

Als ze in Gent iets organiseren, doen ze het ook goed. De vier belangrijke bioscopen doen mee, evenals cultureel centrum Vooruit; en voor de gelegenheid stellen de talloze filmclubs en film-art-hobbygroepjes eigen programma’s samen. Het thema van dit jaar is Argentinië, naar verluidt omdat deze kwalitatief vaak hoogstaande films in de regel maar moeilijk een distributeur zouden kunnen vinden. Niet dat er alleen maar films uit Argentinië te zien zijn – vaak vinden allerlei interessante producties van over de hele wereld hun weg naar de Gentse doeken.

Wat Gent onderscheidt van andere filmfestivals is de aandacht voor filmmuziek. De World Soundtrack Awards worden dit jaar voor de zevende keer uitgereikt, en traditioneel gaat die waardering voor filmmuziek gepaard met lezingen en voordrachten over het onderwerp – die ook nog eens goed bezocht worden door talloze experts en filmschoolstudenten!

Houd de website in de gaten voor meer informatie.

 

 

Leids Filmfestival

31 oktober tot en met 4 november, verschillende locaties, Leiden

~

Het Leids Filmfestival wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd. Dit keer is alles net even een slagje groter: het festival is twee dagen langer, de universiteit haakt in met lezingen, er worden exposities gehouden. De competitie voor jonge filmmakers, Hollandse Nieuwe, vindt opnieuw doorgang met als hoofdprijs de Ijzeren Haring.

Ook is er nog een aparte wedstrijd, Visualising Music, waarbij jonge enthousiastelingen films moeten maken bij de muziek van gevestigd filmmuziekschrijver en ex-Doe Maar-bassist Henny Vrienten. Daarnaast is er dit jaar opnieuw aandacht voor Russische en Japanse film, in twee extra programma’s. Vorig wisten de organisatoren grote titels als Babel en The Departed te pakken te krijgen – films die toen nog niet eens in première waren gegaan in Nederland. Hopelijk krijgen ze dat dit jaar weer voor elkaar, want zulke films zijn natuurlijk enorme publiekstrekkers.

Houd de website in de gaten voor meer informatie.

 

Cinema South Africa

7 tot en met 11 november, Filmtheater Rialto, Amsterdam

Een moeilijk verleden, economische verdeeldheid, en voldoende talent. Geen wonder dat Zuid-Afrika scoort: Tsotsi won in 2006 de Oscar voor beste buitenlandse film, en al daarvoor kwam er een gestage stroom uitstekende producties uit Afrika’s hoorn. Films als Boy Called Twist en Forgiveness, over zwarte armoede en blanke schuld, getuigen van een sociaal geëngageerde filmindustrie die de artistieke aspecten evenmin uit het oog verliest.

Het is dus niet zonder reden dat de organisatoren van Cinema South Africa er voor gekozen hebben speciale bijprogramma’s samen te stellen: één met die zogenaamde Tsotsi-films, en één over de verarmde blanke minderheid. Voeg daarbij een hoofdprogramma van twintig speelfilms, evenzoveel kortfilms en q & a’s met jonge Zuid-Afrikaanse regisseurs en je hebt eigenlijk geen reden meer om thuis te blijven.

Houd de website in de gaten voor meer informatie.

 

Noordelijk Filmfestival

7 tot en met 11 november, verschillende locaties, Leeuwarden

Al 29 jaar lang vindt in Leeuwarden het Noordelijk Filmfestival plaats, het grootste filmfestival van de drie noordelijk provincies. Een degelijke verzameling films, interviews met de makers, workshops: op zichzelf zou dat al voldoende reden zijn om te gaan. Maar je kunt ook nog, tegelijkertijd, naar het Noordelijk Amateurfilmfestival, van dezelfde organisatie. Ik bedoel: Leeuwarden is gewoon de filmhoofdstad, het Cannes of Hollywood van het Noorden! En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, heeft het festival een monsterverbond gesloten met Oerol: tijdens de jongste editie van dat succesvolle theaterfestival op Terschelling konden bezoekers ook naar een dependance van het Noordelijk Filmfestival. Dat de NMa nog niet heeft ingegrepen!

Houd de website in de gaten voor meer informatie.

 

Joods Filmfestival

7 november tot en met 11 november, Het Ketelhuis, Amsterdam

Tijdens de zesde editie van het Joods Filmfestival staat Latijns-Amerika centraal. Mexicaanse documentaires, Uruguayaanse fictie, Surinaams spektakel op deze zogeheten ‘pampa-editie’, maar ook Israëlische films – waarbij dan gelet is op de Zuid-Amerikaanse toevoeging. Zoals Columbian Love, over drie Israëlische vrienden wiens zoektocht naar liefde waarschijnlijk op een of andere manier in relatie staat tot de Zuid-Amerikaanse bananenrepubliek Columbia. Na het vijfdaags verblijf in Amsterdam gaat het Joods Filmfestival op reis, en doet filmhuizen aan in onder andere Arnhem, Groningen en Maastricht.

Houd de website in de gaten voor meer informatie.

 

International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA)

22 november tot en met 2 december, verschillende locaties, Amsterdam

~

Twintig jaar bestaat het IDFA, zegt de organisatie. Sinds de eerste editie in 1988 (sic!) voltrok zich het festivalspektakel op en rondom het Leidscheplein, maar ter gelegenheid van de zogenaamde verjaardag verhuist het hele festival dus naar het Rembrandtplein.

Maar laten we geen haren kloven: het IDFA is er in ieder geval weer, het bekendste documentairefestival van Nederland, met de vertrouwde competities. Zoals daar zijn: de VPRO/Joris Ivens Competitie voor avondvullende documentaires (vorig jaar gewonnen door The Monastry – Mr. Vig & The Nun), de Zilveren Wolf Competitie voor kortere documentaires, de Zilveren Welp Competitie voor documentaires korter dan dertig minuten, en de First Appearance Award voor debuutdocumentaires. En sinds dit jaar kunnen documentaire-liefhebbers hun eigen top-20 samenstellen.

Houd de website in de gaten voor meer informatie.