Film / Achtergrond
special: De eerste Hollandsche Filmnacht

Frisse blik

.

Blue Movie

“Vijf uur lang kriskras door de Nederlandse filmgeschiedenis heenrossen”, noemt de presentator en samensteller van het programma het zelf. Wegdommelen lijkt bij voorbaat al onmogelijk. Doense is vooral bekend van de Nacht van de Wansmaak en als directeur van het Festival van de Fantastische Film. Voor het Filmmuseum in Amsterdam verzorgde hij jarenlang de cultprogrammering. Als iemand de juweeltjes uit het archief kan halen, is hij het wel.

Boeiend filmpje

“Het is niet beoogd als een nacht van de Nederlandse wansmaak”, waarschuwt hij bij voorbaat. De opzet is wel ongeveer hetzelfde: een “volstrekt willekeurige selectie” van clips, fragmenten, trailers en korte films wordt in blokken gepresenteerd aan het publiek, liefst ingeleid door een gast. “Er zit natuurlijk wel het een en ander aan camp en curiosa in, want je moet mensen wel vijf uur lang entertainen, maar het is niet alleen ‘onbedoeld grappig’. Bij Red Rain, een hommage aan Psycho met Kim van Kooten, valt er eigenlijk niets te lachen, maar het is wel een heel boeiend filmpje.”

Zakkenroller

Because Of The Cats

Zo valt er bij elk fragment een mooi verhaal te vertellen. De film Godzilla vs. The Netherlands is vooral interessant om te zien omdat het vertonen ervan door de Japanse eigenaren van Godzilla eigenlijk verboden is. Ook kun je bekende acteurs van nu terugzien in oud werk, zoals in een hilarische commercial waarin Johnny Kraaijkamp Junior een zakkenroller is die Rutger Hauer en Willeke van Ammerooij berooft van onder meer hun sigaretten.

Ruig

De enige lange film die helemaal wordt getoond is de afsluiter Because Of The Cats van Fons Rademakers, ofwel “de Nederlandse Clockwork Orange“, een film over verveelde jongeren in Bloemendaal. “Zelfs voor nu is het nog een behoorlijk ruige film. Het gekke is dat het duidelijk voor de buitenlandse markt is gemaakt: de voertaal is Engels, het wordt gespeeld door Nederlandse en Engelse acteurs, maar tegelijkertijd speelt het zich wel af in Bloemendaal. Het is trouwens ook de debuutfilm van Sylvia Kristel.”

Waar voor je geld

Alleen al door de diversiteit van het programma en de enthousiaste verhalen erbij is de Hollandsche Filmnacht voor alle filmliefhebbers een aanrader. “Daarom wil ik ook niet alles verklappen wat erin zit. Het moet avontuurlijk blijven. Je moet het zien als een excursie: het enige dat ik beloof is dat je waar voor je geld krijgt.”

Herkansing

De Hollandsche Filmnacht maakt deel uit van het speciale studentenprogramma Frisse Blik van het Nederlands Film Festival in Utrecht. Binnen dit programma krijg je niet alleen de kans Nederlandse films van vorig jaar, zoals Van God Los of Interview (nog een keer) te zien, maar ook toppers van vóór die tijd (Zusje, Filmpje) gaan in de herkansing. Voor veertig euro krijg je – op vertoon van OV of studentenkaart – de speciale Frisse Blik-pas. Met deze kaart krijg je toegang tot alle films binnen het programma èn tot de Eerste Hollandsche Filmnacht. Losse kaartjes met studentenkorting kosten 5 euro (de filmnacht is 10 euro). Voor meer informatie en het complete programma: www.filmfestival.nl