Film / Achtergrond
special: AFFR 2013

Architectuur is overal

Om de twee jaar is het Rotterdamse LantarenVenster de locatie voor een uniek filmfestival waar architectuur het hoofdthema vormt. Het AFFR biedt een brede selectie documentaires en speelfilms die een link hebben met architectuur en stedenbouw.  Dit jaar verraste het festival door het tonen van inspirerende visies op stedenbouw en het belang van goede en doordachte architectuur.

door het tonen van inspirerende visies op stedenbouw en het belang van goede en doordachte architectuur.

Misschien lijkt het een onderwerp dat je op het eerste gezicht niet aanspreekt, maar iedereen heeft met architectuur te maken. Wij maken onze intiemste momenten mee in huizen die worden ontworpen. Wij leven, reizen en werken in een omgeving die is gepland en bedacht en waar vaak ook ideeën achter zitten. Architectuur en stedelijke planning bepalen een deel van ons leefgenot en zijn daarom van essentieel belang. Maar wat maakt nu een goed gebouw en een leefbare stad?

De toekomst van gisteren

~

In veel films op het AFFR ging het over de erfenis van eerdere stijlen, zoals het modernisme en hoe die de tand des tijds hebben doorstaan. Een mooi voorbeeld van hoe er vroeger over vooruitgang werd gedacht vormde de korte promotiefilm over het nieuwe Hoog Catharijne in Utrecht. Het optimisme van toen is nu vooral lachwekkend. Maar de film toont ook hoe elk tijdsgewricht is gebonden aan zijn eigen perspectief en daardoor oogkleppen op heeft. Zo wordt in de film de sloop van historische panden gezien als het zich ontdoen van een onbruikbare ballast uit het verleden. En het Hoog Catharijne complex wordt volop geprezen door zijn integratie van verschillende functies – zoals het samenbrengen van winkels, kantoren en parkeerplaatsen op één locatie.

Dat wij nu nog steeds met oogkleppen lopen blijkt wel uit de korte documentaire Utopia 3 (Sam Green & Carrie Lozano) over de grootste shopping mall ter wereld die is gevestigd in het Chinese Dongguan. Saillant detail is wel dat er geen shoppers op af komen. Het enorme complex was een vanity project, terwijl er niet goed werd nagedacht over de locatie en de toegankelijkheid. De Chinese overheid zorgt dat de winkeliers nog betaald krijgen, maar het gehele complex is praktisch een spookstad. En dan nog eens gebouwd in allerlei stijlen, afgeleid van Venetië en Amsterdam tot aan de Amerikaanse kitsch van pretparken. Na het zien denk je vooral aan de verspilling van middelen en energie en dat zoiets überhaupt mogelijk is.

Het festival bood veel van deze eyeopeners die je nieuwsgierigheid prikkelden. Hieronder een selectie die 8WEEKLY heeft gemaakt van de films op het festival.

Nina | This Space Available | Drop City | Kleiburg, de laatste Bijlmerflat | The Gruen Effect | Conversations in Milton Keynes | The Human Scale | Modern Tide | Reaching for the Sky | The Competition | Fallen City