Film / Achtergrond
special: AFFF 2008

Bijtende peuters in Amsterdam

.

Bijtende peuters, een vrouw met zeven clitorissen, een Japanse tiener met een machinegeweer op de stomp van haar afgehakte arm: welkom bij in een nieuwe aflevering van het Amsterdam Fantastic Film Festival (AFFF), dat vanaf 9 april in Pathé Tuschinski wordt gehouden.

Introductie | Deel 1 | Deel 2 | Deel 3

~

Tim Burton, de Amerikaanse regisseur van films als Edward Scissorhands, Sleepy Hollow en Batman is dit jaar eregast van het filmfestival. Van de organisatie krijgt hij er een speciale onderscheiding vanwege zijn grote rol in de fantastische film.Tim Burton komt niet alleen een prijs in ontvangst nemen, hij beantwoordt donderdagmiddag 10 april bovendien hoogstpersoonlijk vragen van zijn fans. Alles wat je altijd al wilde weten over de animaties in Gotham City, zijn voorliefde voor morbide sprookjes en het hoe en waarom van zijn favoriete acteur Johnny Depp kun je donderdag bij de beroemde filmmaker kwijt.

Na het documentairefestival IDFA verhuist ook het andere grote filmfestival van de Calypso naar het sjieke pluche om de hoek. Voor het AFFF gaat het echter om een terugkeer, want jaren terug had het filmfestival ook al Tuschinski als onderkomen.

Besmette kleuter

Het AFFF draait niet alleen maar om horror maar biedt ook voer voor liefhebbers van filosofische Japanse animatiefilms, gestileerde science fiction en onverklaarbare bovennatuurlijke verschijnselen. Ook het bizarre wordt niet vermeden. In het programma-onderdeel Eyes Wide Open zit een vrouw met zeven clitorissen en een Japans meisje met een machinegeweer op de stomp van haar afgehakte arm. Ook leuk: de Spaanse virusfilm REC bevat een besmette kleuter die de neus van haar moeder afbijt.

Openingsfilm op woensdagavond 9 april was The Fall, van de Indiase regisseur Tarsem Singh. Als je weet dat hij eerder het schitterende gefotografeerde The Cell voor zijn rekening nam en dat The Fall op het filmfestival van Berlijn een speciale vermelding kreeg, dan wordt duidelijk dat dit gelijk een van de festivalfavorieten zou kunnen worden. Verder is er aandacht voor korte films en is er een Fantastisch Kinderfestival.

Het festival duurt t/m zondag 20 april.