Boeken / Achtergrond
special: Erotische poëzie op het Utrechts Literatuur Festival

Een aangenaam middagje literatuur in Utrecht

Als je uit een provinciestad als Haarlem komt, moet je naar een grote stad als Utrecht om eens een literair festival bij te wonen. Het Utrechts Literatuur Festival zag er op papier aardig uit en bleek inderdaad een prettige manier om de zondag van twee november stuk te slaan. Je komt onder de mensen en je hoort nog ’s wat.

uit en bleek inderdaad een prettige manier om de zondag van twee november stuk te slaan. Je komt onder de mensen en je hoort nog ’s wat.

Vuyysje, Haakman en Van het Reve

Vuyysje, Haakman en Van het Reve

Om te beginnen jonge exemplaren uit de families Van het Reve, Vuijsje, Haakman en Wolkers die met een roman debuteerden of muziek maakten, respectievelijk Jonathan, Robert, Floor en Tom (van de tweeling). Ze boden veel verstrooiend randintellectueel gekoeterwaal over banden en dwarsverbanden met opa, oud-oom of pappa, maar niets over hun werk. Ach, vooruit maar.

Vrijpostig

Ons aller Katja Schuurman las met vertaler Hafid Bouazza vrijpostig erotische verzen uit het oude Arabië. Katja in het Nederlands, Hafid in het Arabisch. Dit ter promotie van zijn Arabische lyriek, een driedelig werk met erotische Arabische poëzie uit de middeleeuwen. De twee lieten er geen misverstand over bestaan: ze lustten er destijds in de woestijnige contreien behoorlijk pap van. Kom daar nu nog maar eens om.

Hafid Bouazza en Katja Schuurman

Hafid Bouazza en Katja Schuurman

De hoogbejaarde, aan Alzheimer overgeleverde Ad den Besten werd, terugblikkend op zijn literaire verdiensten, in het zonnetje gezet door biograaf Wim Hazeu, specialist helaas in voorleesfouten. Dat werd alleszins goedgemaakt door het optreden van Den Besten-bloemlezer Breukers en het sympathieke speechje van een dochter Den Besten.

Sinterklaas

Je kunt op zo’n middag niet alles zien en horen, dus gemist werden dichteres Judith Herzberg, dichtende kinderen, cartoonist Gummbah, de schrijfwedstrijd, literaire herontdekking Frans de Geetere (1894-1968), een filmtheater en ook het Sinterklaasgedicht is erbij ingeschoten.

Het ouderwets knusse Louis Hartlooper Complex zorgde voor sfeer, evenals de prettige dagpresentator/cabaretier Jeroen van Merwijk. Hoewel de literaire lunch al meteen flink uitliep, werd achter het festival stipt om half zeven een punt gezet. Tot volgend jaar? Wel als het aan de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht (SLAU) ligt.