Theater / Voorstelling

Boem Sjakalakalaka Boem Boem Boem, zegt heerser Helsen

recensie: Bij mij zijt ge veilig (Wim Helsen)

De Belgische cabaretier Wim Helsen won met zijn voorstelling Heden Soup! de Neerlands Hoop Cabaretprijs. Met Bij mij zijt ge veilig, zijn tweede avondvullende programma, evenaart hij zijn eerdere succes. Hij is nog steeds dezelfde: een vreemde snuiter, maar wel een lieve, met hersens.

Het decor waarin Wim Helsen zijn verhaal vertelt, is eenvoudig. Een rijtje witte peertjes op de grond zorgt voor een fel licht zoals je dat wel bij illusionisten ziet. Het enige rekwisiet is een grote zwarte kist. Meer heeft Helsen ook niet nodig, met zijn charisma. Zoals hij in zijn grijze pak met gympen op het podium zit, staat, loopt en danst, kun je niet anders dan hem sympathiek vinden. Zijn vrouw kan er vanavond niet bij zijn, vertelt hij, want die is dood. En waar je aan het begin van het verhaal medelijden hebt omdat hij zijn vrouw heeft verloren, weet hij het zo te draaien dat je aan het einde denkt: goed dat ze dood is, het zeikwijf. Het is tekenend voor de hele voorstelling. Met een zoete gezichtsuitdrukking kan Helsen de gruwelijkste verhalen vertellen. En platte ook, over vrouwen met zoveel schaamhaar dat je er een boterham met kaas en hesp in kan verliezen bijvoorbeeld. Hij kan het maken, hij blijft vertederend.

Heerser Helsen

Als publiek hebben wij een goede keuze gemaakt door bij de voorstelling aanwezig te zijn, laat Helsen weten. Bij hem zijn we veilig, want de buitenwereld is niet meer. De mensen bestaan niet meer, het is wij tegen de rest van de wereld. Als een zielenherder sleurt hij je mee in zijn denkwijze, steeds verder, steeds dieper. Wij toeschouwers moeten blij zijn met Helsen als rots in de branding die koel, aardig en slim blijft in tijden van onrust. En daarom predikt hij “Boem Sjakalakalaka Boem Boem Boem” aan iedereen in het publiek, aan alle mooie vrouwen en aan iedereen die achter hem staat. Prekend loopt hij over het podium, ons doordringend van het feit dat wij de uitverkorenen zijn. En weet je wat? Het voelt niet eens vreemd, wij geloven hem. We luisteren ademloos naar zijn humoristische verhalen over voskes in de woestijn, sprot en salamanders. Heerser Helsen is een en al sympathie, zelfs als hij iemand van de eerste rij op het podium haalt om aan zijn voorstelling deel te nemen. En dat zien we toch niet vaak bij cabaretiers.

Absurdistisch

Het is prettig om te luisteren naar deze, op zijn eigen ingetogen manier, charismatische Belg met zijn heerlijke accent en zijn prachtige vertelkunsten. Zonder dat je het in de gaten hebt, word je opgeslurpt in de bizarre wereld van preacherman Wim Helsen. Fans van absurdistische humor zullen schateren en grinniken om z’n zotte grappen. Met zijn relaxte voorkomen laat hij je pijlsnel door verschillende emoties gaan. Van medelijden, naar lachen om een grap, naar de conclusie dat alle stukjes in elkaar vallen. Van “Aaaaah” , naar “Hahaha”, naar “Aha” dus! En daarmee is alles wat je maar van een voorstelling kunt wensen vertegenwoordigd, en kun je niet anders dan genieten van een ingenieus avondje lachen zonder gevaar.

De voorstelling Bij mij zijt ge veilig is nog te zien tot en met 8 juni 2006. Kijk hier voor de speellijst.