Wanneer wordt Groenland echt groen?
Een wit decor in september. Sneeuwvlokken die naar beneden komen dwarrelen. Het stuk Groenland van theatergroep Vis à Vis biedt de kijkers zwarte humor in de witte sneeuw tijdens een zomerse voorstelling in ijselijke omstandigheden.
Nederlanders
Daaraan komt een einde als een Nederlands stel per helikopter wordt afgezet in het bevroren landschap. Vanwege de berichten over de klimaatsveranderingen, hebben ze besloten om een lap grond met daarop een prefab woning te kopen op de snelst smeltende locatie ter wereld, zodat ze van een zorgeloze toekomst kunnen gaan genieten. Ook de kat is meegekomen naar Groenland, net als de tas met golfclubs die de man des huizes na verloop van tijd hoopt te kunnen gebruiken.
De eerste kennismaking met de nieuwe buurman verloopt echter niet helemaal vlekkeloos en ook tussen de echtelieden loopt het niet gesmeerd. Alles lijkt verkeerd te gaan en de onderlinge spanning tussen de twee bereikt een climax als de kat door toedoen van de man bevriest. Hij wordt door zijn vrouw uit huis gezet, die daarop ook nog zijn hele voorraad met drank leeggooit in de sneeuw. Vervolgens zoekt de vrouw troost bij de Eskimo, dit tot grote woede van de Nederlander. Hij spuit al haar bussen haarlak – een koffer vol – leeg en dat is het begin van het einde: het ijs begint te verdwijnen en de bergen beginnen te smelten…
Boodschap
Groenland is duidelijk een voorstelling met een achterliggende boodschap die op dit moment uiterst actueel is. Dat komt mede door de inspanningen van onder andere Al Gore met zijn Live Earth-project en de film An Inconvenient Truth. Er wordt met veel vaart gespeeld en het stuk is doorspekt met de nodige humor. De associatie met klimaatproblemen en de hebzucht en arrogantie van de westerse mens, die alleen aan zichzelf lijkt te denken en daarbij uit het oog verliest wat er om hen heen gebeurt wordt hierdoor lekker gerelativeerd. De boodschap wordt zonder al te veel woorden overgebracht. De beelden moeten voor zich spreken en dat gebeurt eigenlijk ook wel.
Muziek
Daarbij vormt ook de muziek van Erik Hofland – beter bekend als eenmansband Dyzack – een grote rol. Het is alweer voor de derde keer dat Vis à Vis en de Hagenaar met elkaar samenwerken. Omgeven door instrumenten staat hij aan de zijkant van het decor op een verhoging om ter plekke de muziek te spelen. Hoewel naar mijn idee soms iets te overheersend en niet altijd even goed passend bij het beeld, geeft de muziek over de hele voorstelling gezien wel een bepaalde sfeer aan Groenland. Daarbij overigens goed geholpen door de ‘sneeuwvlokken’ die bijna continu ronddwarrelen, waardoor je toch even denkt dat een echte winter in Nederland best weer eens zou kunnen komen.