Theater / Voorstelling

Venijnig liefdesspel vol verrassingen

recensie: Petits Crimes (Egmond theater i.s.m. Bos Theaterproducties)

Wie belazert wie? Dat is de hoofdvraag die het publiek bezighoudt tijdens het kijken naar Petits Crimes. Het ingenieuze script van deze huwelijkskomedie met een zwart randje is geschreven door de Franse toneelschrijver Eric-Emmanuel Schmitt. Drie jaar geleden werd het stuk voor het eerst in Parijs opgevoerd, waar het enthousiast werd ontvangen. Nu is Petits Crimes in Nederland te zien met acteurs Daan Schuurmans en Angela Schijf als echtpaar.

~

Schuurmans speelt Jules, een schrijver die na een ‘ongelukje’ zijn geheugen kwijt is. Hij komt thuis en daar staat Lisa (Schijf), die zegt dat zij zijn vrouw is. In eerste instantie zet Schuurmans een prachtige twijfelaar neer, die afstand probeert te houden en verdwaasd rond loopt, zonder dat hij het overdrijft. Later zien we ook een andere kant van hem waarin hij meer gevoel toont. Alleen als hij kwaad wordt, lijkt dat bij hem uit zijn tenen te moeten komen. Desondanks lijkt het er op dat het geen onverstandige keuze is geweest van deze dertiger om het toneel weer op te zoeken na zijn televisie- (Westenwind en Rozengeur & Wodka Lime) en filmcarrière (Floris, Volle maan en Costa). Schuurmans speelde na zijn opleiding aan de toneelschool in Hamlet van theatergroep De Trust en het lijkt eigenlijk alsof hij nooit is weg geweest uit de theaters, zo losjes als hij in dit donkere huiskamerdecor zijn verhaal doet.

Heftige emoties

Angela Schijf zagen we twee jaar geleden in het familiedrama Glazen Speelgoed. Toen liet ze al zien dat ze goed is in het uiten van emoties, iets dat je ook herkent in de films Van god los en Ik ook van jou. Ook in dit liefdesspel gaat ze los. Naarmate de voorstelling vordert, worden haar emoties steeds heftiger. Vrouwen op het toneel hebben vaak de neiging om over de top te gaan; te blijven janken en gillen. Ook Schijf huilt, tiert en smijt. Maar zij doet dat met zoveel natuurlijke passie dat het niet vervelend is om naar haar te blijven kijken en luisteren en bovendien weet zij het goed te doseren. Haar mimiek is uitstekend en dat zorgt ervoor dat je vanaf het begin af aan voelt dat er iets niet klopt als je naar haar kijkt. Maar wat, daar krijg je op dat moment nog niet je vinger achter.

In evenwicht

~

Eric-Emmanuel Schmitt heeft diverse verrassingen verstopt in zijn script. De spanning in het verhaal is goed opgebouwd en de balans tussen geestige humor en ernst is in evenwicht, uiteraard ook dankzij regisseur Shireen Strooker. Zij heeft de acteurs goed onder controle en heeft hen de juiste sturing gegeven, waardoor het eindresultaat er zeker mag zijn. En wie denkt dat Petits Crimes een simpel kat-en-muisspel is, heeft het mis. Het gaat zeker nog dieper, want er worden pijnlijke vragen over relaties blootgelegd. Met de mooie, doordringende, soms simpele, soms filosofische teksten van Schmitt is het een voorstelling geworden die je op je in moet laten werken.

Chemie en overtuigingskracht

Het enige wat niet helemaal lijkt te kloppen in deze voorstelling is de leeftijd van het stel. Schijf is 26 en Schuurmans 33 jaar, maar het echtpaar dat ze spelen heeft (zo blijkt gaandeweg) zoveel met elkaar meegemaakt dat het moeilijk te geloven is dat de jonge acteurs echt zo oud zijn, al komen ze een heel eind. Een ding is duidelijk; deze twee mogen vaker samen op het toneel verschijnen, want de chemie en overtuigingskracht zijn er zeker. Daan Schuurmans zien we in ieder geval volgend theaterseizoen terug bij het Nationale Toneel waar hij een rol krijgt in Closer. De plannen van Angela Schijf zijn nog niet bekend, maar het moet wel heel gek lopen als we haar niet weer eens terugzien in een mooi drama op het toneel.

Petits Crimes nog tot en met 29 april 2006 te zien in de theaters. Klik hier voor een actuele speellijst.