Ffwrd lovestory met dramatische afloop
Wat doe je als een jeugdvriendinnetje jouw nonchalante liefdesverklaring nèt iets te letterlijk heeft genomen? Het is een dilemma waar Frank, al jaren getrouwd met Claudia, mee te maken krijgt als zijn oude jeugdliefde Romy voor de deur staat.
De Vrouw van Vroeger kijkt als een te lange film die je af en toe even doorspoelt, maar dan iets te ver zodat je de rewindknop moet gebruiken om geen essentiële momenten te missen.
Frank en Claudia (Harry van Rijthoven en Myranda Jongeling) worden op de avond voor hun verhuizing verrast door een onrustige vrouw, Romy. Zij komt opeisen waar ze recht op meent te hebben: de liefde van Frank. “Ik zal altijd van je blijven houden” beloofde hij haar 24 jaar geleden. Nu is het tijd om die belofte van toen in te lossen. Hoewel Frank in eerste instantie niet in haar waanzin meegaat, zit de familie door een bizarre speling van het lot uiteindelijk toch met de neurotische Romy (Anneke Blok) in de maag.
Verhuizen
Het verhaal over ‘die vrouw uit het verre verleden’, speelt zich af in de hal van Frank en Claudia. Hier komen twee slaapkamers, de badkamer en de voordeur op uit. In de gang staan grote verhuisdozen en achter het podium hangt een groot doek met de zee die de familie de volgende dag zal bevaren naar een nieuw leven aan de andere kant van de wereld. Op het scherm wordt ook de tijd in digitale cijfers geprojecteerd, wat nogal een belangrijke rol speelt in de voorstelling.
Tijdsprongen
In De Vrouw van Vroeger overlappen bijna alle scènes elkaar. Er worden sprongen vooruit in de tijd gemaakt en vervolgens wordt het verhaal weer ’teruggespoeld’ naar een eerder moment. In het begin is dit grappig en is de herhaling van een bepaalde situatie, dialoog of handeling sterk. Maar omdat iedere sprong vooruit of achteruit in het donker plaatsvindt (waardoor het décor ongezien veranderd kan worden en de acteurs andere poses aan kunnen nemen), gaat dit op den duur irriteren. Niet alleen vergt het concentratie om te onthouden hoe laat het was en hoe laat het gaat worden, maar ook moeten je ogen telkens weer wennen aan het felle licht na een moment van duisternis. Vooral op het einde, wanneer de spanning het hoogst is, zijn de sprongen een storende factor en ontstaat er een verlangen naar de ontknoping van het verhaal. Bovendien trek je door alle onderbrekingen de conclusie zelf al, waardoor de afloop helaas minder verrassend is dan hij had kunnen zijn.
Gruwelijke ontknoping
De sneren met jaloerse ondertoon van echtgenote Claudia zorgen voor de lachwekkende momenten in de voorstelling. Naast de gevestigde acteurs zijn er in dit stuk belangrijke rollen weggelegd voor twee jonge talenten Thomas Cammaert en Laura Mentink. Zij spelen de rollen van zoon Andy en zijn vriendin Tina, die de voorstelling over volwassenproblematiek letterlijk jonger maken. Buiten het vermoeiende goochelen met de tijd, is De Vrouw van Vroeger een boeiende thriller met een gruwelijke ontknoping.
De De Vrouw van Vroeger is nog t/m 30 april te zien in het Compagnietheater en in september en oktober 2006 door het hele land. Klik hier voor een uitgebreide speellijst.