Film / Films

Ontsporend slaapfeestje

recensie: The Overnight (dvd)
wij kijken netflix the overnight

Ongemakkelijke humor over vastgelopen relaties. The Overnight lijkt op het eerste gezicht op een platte sekskomedie, maar graaft verrassend diep.

Hoe maak je nieuwe vrienden terwijl de rest van de wereld al gesettled is? Alex en Emily verhuizen met hun zoontje naar Los Angeles. Daar proberen ze een nieuwe vriendenkring op te bouwen. Het bestaan is eenzaam, totdat ze in de speeltuin de flamboyante Curt tegenkomen. Zijn zoon lijkt goed op te kunnen schieten met de zoon van Alex en Emily en voor ze het weten wordt het echtpaar uitgenodigd voor een slaapfeestje bij Curt en zijn vrouw Charlotte.

De twee echtparen lijken het aanvankelijk heel goed met elkaar te kunnen vinden. Een nieuwe vriendschap gloort. Maar wanneer er wat drank en drugs op tafel komen, lopen de seksuele spanningen op. Curt blijkt er een nogal bizarre hobby op na te houden en Charlotte acteert in borstvoedingsdemonstratievideos, een scrabble-woord om te onthouden.

Tolerantiegrens

wij kijken netflix the overnight 2Alex en Emily reageren steeds verrast op de ontwikkelingen en stellen zich open-minded op, maar steeds verschuift hun tolerantiegrens. Een blote duik in het zwembad is even eng, even later volgt een bezoek aan een Thaise massagesalon en moeten ze weer even slikken.

Regisseur Alex Brice gebruikt ongemakkelijke humor en plaatsvervangende schaamte om een paar serieuze zaken over echtelijke trouw en vastgelopen relaties aan de orde te stellen. Steeds wanneer het slaapfeestje iets te beklemmend dreigt te worden, pakt hij uit met een bizarre ontsporing.

Kleffe griezel

The Overnight speelt zich grotendeels af gedurende een etmaal op een locatie. Veel druk ligt bij een dergelijk kamerspel op de schouders van de acteurs en die leveren hier uitstekend ensemblewerk. Vooral Jason Schwartzman speelt een geweldige rol als de kleffe griezel Curt.

Hoewel The Overnight toewerkt naar een paar zorgvuldig opgebouwde en ijzersterke grappen, verliest regisseur Brice nooit de karakterontwikkeling uit het oog. Zelfs de verleidelijk Charlotte is uiteindelijk een veel complexer persoon dan de oversekste Française waar we haar eerst voor hielden. Waarschuwing: om ongemakkelijke situaties te voorkomen, bekijk je deze uitstekende ‘dramady’ nooit tijdens een gezellige avond met vrienden. Voor je het weet trekt iemand zijn broek uit.