8WEEKLY

Brief van de hoofdredactie

Artikel: Samenwerking VPRO Nachtpodium en 8WEEKLY Webmagazine

1 september: de Uitmarkt ligt al weer achter ons, een teken dat de zomerfestivals nu echt voorbij zijn en we weer de verwarmde en overdekte culturele wereld in kunnen. Dit begin van het nieuwe culturele seizoen is voor 8WEEKLY altijd een spannende periode, maar ditmaal verheugen we ons er extra op, omdat er grote uitdagingen op ons liggen te wachten. We gaan namelijk samen met het VPRO-programma Nachtpodium 8WEEKLY-televisie maken. Tot het einde van dit jaar zal iedere week een andere 8WEEKLY-redacteur een item over een talentvolle jonge kunstenaar maken.

~

Vorig jaar vertoonde Nachtpodium vooral werk van jonge filmmakers, kunstenaars, vormgevers en animatoren, en in het aanstaande zondag startende tweede seizoen zullen weer veel van deze films te zien zijn, maar het programma is nu breder omdat wij voor de extra journalistieke invalshoek zorgen. 8WEEKLY-breed presenteren wij die talenten, waarvan wij denken dat ze de grote namen van de toekomst zijn.

8WEEKLY en Nachtpodium zijn de samenwerking aangegaan omdat we elkaars werk goed vinden: wij van 8WEEKLY waarderen Nachtpodium omdat jonge kunstenaars daar de ruimte krijgen, en zij vinden ons goed omdat wij weten wat speelt in de soms zo onoverzichtelijke culturele wereld.

Naast dit televisieavontuur zijn we achter de schermen aan het werken aan een verandering waardoor we straks geheel verfrist en beter dan ooit kunnen berichten over cultuur in alle vormen en maten. In een nieuwe lay out, die we dit najaar zullen presenteren, zal ook meer ruimte zijn voor grotere achtergrondverhalen en signalerende essays.

~

Maar zover is het allemaal nog niet: eerst is er het grote televisieavontuur. In de eerste uitzending, aanstaande zondag, gaat 8WEEKLY hoofdredacteur Jan Auke Brink wadlopen met Theun Plantinga. Plantinga is een jonge acteur die begin september landelijk debuteert in De Groote Storm, een samenwerkingsverband tussen het Friese Tryater en de fantasie-prikkelende regisseur Rieks Swarte. De titel van het stuk verwijst naar de St. Luciavloed van 13 en 14 december 1287, toen in één nacht de Zuiderzee en het Waddengebied ontstonden. Daarom ontmoeten Brink en Plantinga elkaar op het wad, waar Plantinga een lied zingt en de twee praten over de voorstelling.

Lees vrijdag op 8WEEKLY meer over De Groote Storm, en bekijk de uitzending zondagnacht om 00:16 uur.