Boeken / Non-fictie

Hoe veilig is jouw wachtwoord?

recensie: Daniël Verlaan - Ik weet je wachtwoord

Journalist Daniël Verlaan doet al jaren verslag over de minder rooskleurige kanten van het internet. Met zijn pageturner Ik weet je wachtwoord wil hij Nederland bewustmaken: ook jij kunt slachtoffer worden van internetcriminaliteit. Een echte wake-up call dus!

Zou je het huis uitgaan zonder de deur op slot te doen? Of hem zelfs wagenwijd open laten staan? Waarschijnlijk niet. Toch is dat precies wat het gros van de internetgebruikers dag in dag uit doet. Het volstaat niet om te weten dat je niet op de betaallink van dat vage sms’je moet klikken. Ervan overtuigd dat de wachtwoorden sterk genoeg zijn of dat ze toch niets te verbergen hebben geven internetgebruikers criminelen vrij spel. Haarfijn legt Verlaan uit wat hackers zoal kunnen met het minste of geringste stukje informatie. Spoiler: enorm veel.

Almachtige mailbox

Stel er is een datalek bij jouw sportschool en de inloggegevens van alle leden komen op straat te liggen. Dan kun je je schouders ophalen en een nieuw wachtwoord aanmaken. De schade lijkt beperkt, iemand heeft hooguit gezien dat je al jaren betaalt voor een abonnement dat je nauwelijks gebruikt. De achilleshiel van veel mensen is dat ze op tientallen websites een account hebben en daar vaak hetzelfde wachtwoord gebruiken. Voor hackers is het een koud kunstje om te checken of je dat wachtwoord ook voor je e-mailaccount gebruikt.

Ook zonder datalek is het vaak verrassend eenvoudig om in te loggen op persoonlijke accounts. Wachtwoorden laten zich soms kinderlijk eenvoudig raden, zo bewijst de Nederlandse hacker die zich toegang verschafte tot Trumps twitteraccount. Met een wachtwoord als ‘maga2020!’ is het een koud kunstje en een wonder dat het niet eerder gehackt is. Toegang tot je mailbox is de heilige graal voor hackers. Hiermee kunnen immers wachtwoorden voor andere webaccounts gereset worden, waardoor de mogelijkheden eindeloos zijn.

Gewonemensentaal

Eén punt van kritiek heeft betrekking op het hoofdstuk over het dark web, waarin Verlaan vrij expliciet ingaat op de wereld van kinderporno. Verlaan heeft lang bij de psycholoog gelopen vanwege de gruwelijkheden waar hij tijdens zijn onderzoek op is gestuit. Uiteraard is het Verlaans plicht als journalist om verslag uit te brengen, maar dit boek is niet de plek daarvoor. Hoewel Verlaan zijn lezers waarschuwt en voorstelt de passage eventueel over te slaan, past het eigenlijk niet in een boek dat voor de rest over hacken en andere digitale oplichtingsvormen gaat.

Deze kanttekening daargelaten, is Ik weet je wachtwoord een uiterst leesbare waarschuwing die iedereen zou moeten lezen. Je hoeft geen nerd te zijn om te begrijpen waar Verlaan het over heeft, waar nodig vertelt hij in jip-en-janneketaal hoe de vork in de steel zit. Doordat Verlaan de gevaren van het internet tastbaar maakt, dringt zijn boodschap goed door. Ondergetekende ging zelfs direct over op een paswordmanager, na zich al jaren voor te nemen dat eens te doen. Dus kom in actie! Léés dit boek en neem Verlaans adviezen ter harte. Hackers zullen je ondankbaar zijn.