Muziek / Album

Van vette funk tot vette hap

recensie: various - Dutch Rare Groove

.

En het klopt hoor. Er verscheen weliswaar niet spontaan een Mondriaan boven mijn toch al niet zo strakke bank, en mijn kapsel kan er nog altijd niet mee door, maar toch voel ik me stijlvol, met de Dutch Rare Grooves in de platenspeler. Wat een fantastische muziek is opgedoken uit de krochten van de Nederlandse muziekgeschiedenis. En helemaal niemand kent dit!

Obscuur

~

Nuja, dat verbeeld je je dan. Want met het uitbrengen van de Dutch Rare Grooves zijn deze pareltjes voor iedereen toegankelijk. In het buitenland schijnen de rare grooves al jarenlang een prominent genre te zijn. Onbekende – hoe obscuurder hoe liever – funkgeluiden vonden hun weg via hiphopproducers naar buiten. Noem een willekeurig Oostblokland of bananenrepubliek, en het had al zijn eigen rare grooves. En Nederland nu dus ook.

Funky Dutchmen

De muziek die achter titels als Funky Amsterdam, Hunky Dory, Funky Limbo, en Let’s Go Randstad schuilgaat heeft een swing van fijne oude Blaxploitationnummers. Maar dit komt uit ons eigen Nederland, en is geregeld gemaakt door blanke artiesten – wat bijvoorbeeld te denken van Vitesse met Herman Brood, die in 1975 Funky But Clean op plaat zetten?

De verzameling bestrijkt een periode van ruim tien jaar: de oudste bijdrage is Jerry van Rooyens The Great Bankrobbery (1967) en het recentste werk is Ronald Snijders’ Lenox (1980). Stuk voor stuk soul- en funknummers die vrolijk stemmen.

Vette remix

Bron: www.c-monandkypski.nl
Bron: www.c-monandkypski.nl

Maar het leukste aan de Dutch Rare Grooves is misschien wel de Dutch Rare Food. Dit is een extra cd, waarop C-mon en Kypski de oude nummers van een nieuw jasje voorzien. Op het eerste gezicht is dat volstrekt overbodig, want de rare grooves staan nog als een huis, maar het is op zo’n goede en vooral leuke manier gedaan dat de toegevoegde waarde onbetwistbaar is.

Passend bij naam van dit schijfje dansen een kaassoufflé, een gehaktbal met mosterd als haar en een frikadel speciaal op het hoesje. En ook inhoudelijk zijn de nummers aangepast aan het thema: zo wordt Oscar Harris & The Twinkle Stars originele Relax (Before Doin’ Sex) in de herziene versie Relax (Before Doin’ Snacks). Verder komen ‘Rivers of sauce’, ‘Fries of war’ en ‘Red hot chickenwings of love’ langs in het intermezzo Truckersball. En wat te denken van The Wall Part III, met de heerlijke zin “All I want is just a… All I want is just a… All I want is just a… Another snack from the wall”.

De rare grooves zijn al smaakvol, maar C-mon en Kypski geven het geheel nog meer smaak, mét een lekker sausje.