Muziek / Album

Vals Licht – Lunapark

recensie: Lunapark

.

~


Misschien kent een enkeling van jullie Vals Licht van het kleine hitje Het licht, afkomstig van het tweede album van de band: Dieseldjunks. Maar voor dat de band met dit nummer kwam was ze al veel langer actief in de muziek. In eigen beheer bracht ze al de singles Alles wat ik voel en Verjaardagsfeest (inderdaad, het nummer van Frank Boeijen) uit. Deze investeringen resulteerden in 1998 in een platencontract bij Sony. In dit jaar kwam ook het debuut van de band, Lunapark uit.

Direct komt ook de single Discjokey uit. In dit nummer wordt de macht van de platendraaiers in Nederland op de hak genomen. Inmiddels is in veel gevallen de rol van deze man overgenomen door muziekcoördinatoren, maargoed. De single wordt desondanks wel eens op de radio gedraaid, maar echt een hit wordt het nummer niet.

Vals Licht - Lunapark
Toch geeft dit nummer goed aan waar de band mee bezig is. Ze maken grunge-achtige rockmuziek in het Nederlands. Stevige teksten en duidelijke muziek. Geen gezeur, maar muziek.

Het album begint met Laat me leven, dat net als het nummer Ver over zee al verscheen op Verjaardagsfeest. Stevig zet de band zijn voeten vast. Helaas blijkt de muziek daarna een beetje te eentonig te zijn, maar dit valt niet op doordat Vals Licht een zo verrassend geluid weet te produceren.

De teksten zijn zoals al eerder op werd gemerkt stevig. Vals Licht beperkt zich niet tot een “Ik hou van jou en blijf je eeuwig trouw”, of in het geval van grunge muziek een “Ik hou van jou een wil neuken”, maar wil een boodschap brengen. Ooit is hier het vieze woord maatschappelijk betrokken voor uitgevonden, en ik denk dat die onder inflatie onderheven term wel ongeveer weergeeft waar je de teksten van de band moet plaatsen.

Er kan dus geconcludeerd worden dat er van Vals Licht veel verwacht mag gaan worden. Hou je van een stevig stuk rockmuziek en teksten met een meerwaarde – Get it!