Muziek / Album

IJzersterk persoonlijk statement

recensie: Tom McRae - Just Like Blood

Na iets meer dan veertig minuten knijp je jezelf even in je wang en dank je God of wie dan ook voor feit dat muziek zo mooi kan zijn. Eigenlijk kan ik het hierbij wel laten, wat betreft mijn bespreking van Just Like Blood, het nieuwe album van Tom McRae.

~

Deze Engelsman heeft namelijk een absolute droomplaat gemaakt. Een tijdloos album vol kleine, ingetogen liedjes. Zonder veel afwisseling in tempo of sfeer, maar met een voortdurende opbouw van spanning en emoties. Een zeer compact meesterwerkje, gedomineerd door een geweldige productie en een subtiele afwisseling van instrumentatie.

Retoriek

Om nog maar te zwijgen over de prachtige vocalen van deze pas 28-jarige singer/songwriter. Zijn stem wordt gekenmerkt door een soort oprechte twijfel. McRae is behoorlijk politiek en sociaal geëngageerd en dat is te horen. Bijvoorbeeld wanneer zijn twijfel ineens omslaat in zelfvertrouwen in Karaoke Soul, waarin hij kritiek lijkt te hebben op de valse retoriek van de grote wereldleiders, met name van zijn eigen prime-minister Blair, die een kopie van George W. Bush is geworden. Cos you’re talking rock ‘n’ roll // walking karaoke soul // I can see you desperate to please // let met treat you for your disease.

Menselijkheid

~

Just Like Blood is absoluut geen vrolijk album. Het is een plaat gemaakt door iemand die vraagtekens zet bij grote onderwerpen als het leven, de liefde en de maatschappij en die daarbij zichzelf niet spaart. In een interview dat pas in Muziekkrant Oor werd gepubliceerd drukt McRae het zelf het beste uit:

“En trouwens: mijn teksten mogen somber zijn, tegelijkertijd zijn ze ook hoopvol. Het is nooit één emotie, maar een mix van allerlei gevoelens. En dat is toch ook waar een mens uit bestaat.”

Een echt oprechte luisteraar zal zijn kippenvel dan ook, puur uit menselijkheid, niet kunnen bedwingen bij het luisteren naar de subtiele echo in Overthrown, het prachtige refrein van Mermaid Blues of het gehele You Only Disappear. En dit zijn slechts enkele hoogtepunten op een briljant album.

Persoonlijk statement

Zonder op welke manier dan ook uit effectbejag muzikaal uit de band te springen en de spanning kunstmatig hoog te houden, heeft Tom McRae zich met een fantastisch, doch geenszins pretentieus album op de internationale singer/songwriter-landkaart gezet. Just Like Blood is een eerlijk, ijzersterk persoonlijk statement. Een teken van lef. Gezien zijn jonge leeftijd kunnen we in de toekomst vast nog veel van McRae verwachten. In de tussentijd… nou ja, zie de eerste zin van dit artikel.

Link:

Tom McRae.com