Muziek / Album

Gevaarlijk goede muziekcocktail

recensie: The Mighty Ya-Ya - The Mighty Ya-Ya

Er zijn van die albums die je al na de eerste song weten te raken. Dit is zeker het geval bij The Mighty Ya-Ya. Na het indringende debuut van de Britse blues band Hokie Joint is het Nederlandse Mighty Ya Ya de eerste die er in slaagt weer eens een schurende blues album van formaat neer te zetten.

Wat heerlijk voor een band om vergeleken te worden met een overdonderend debuut uit het blues genre. En dan blijkt deze band ook nog eens van Nederlandse komaf. Een grote muzikale prestatie van een ‘kleine’ band uit het Hollandse Brabant. Hopelijk worden de heren ook snel in het buitenland omarmd.

Gevaarlijke muziekcocktail

~

The Mighty Ya-Ya staat voor een vierkoppig monster. En gevaarlijk zijn deze mannen! Ze mengen verschillende muziekstijlen uit het verleden tot een duizelingwekkende muzikale cocktail met een gevaarlijk blues-sausje. The Mighty Ya-Ya roept bij ‘Mercury’s Rising’, de opening van het album, direct de referentie met bluesband Hokie Joint op vanwege de rauwe en donkere blues sound, vooral als je deze band ooit live aan het werk hebt gezien. In ‘We’ve Been Mad’ en ‘Chasing The Dragon’ is juist de gedachte aan Bono van U2 niet te onderdrukken. ‘Hurricane Made By A Butterfly’s Wings’ neemt je vervolgens weer mee terug in de tijd naar Peter Green’s Fleetwood Mac.

Opname-technisch zit de stijl van The Black Keys sterk in de sound: hard, ruw en soms overstuurd. De gitaarriff van ‘Two Shakes Crawling’ is onweerstaanbaar en de duivelse sfeer van het nummer keert ook in andere songs regelmatig terug. Het maakt het album heerlijk donker.

Muziek die onder je huid kruipt
De songs van Mighty Ya-Ya leven en dat voel je: ze kruipen langzaam onder je huid. ‘Trouble Soon Be Over’ begint heel low-fi en houdt net iets te lang aan, om vervolgens in een garagerock met veel spelplezier uit de boxen te knallen. De afsluiter van het album is de onvermijdelijke ballad die nog wordt vooraf gegaan door een kort instrumentaaltje onder de veelzeggende titel ‘Een scheet en drie knikkers’. De ballad ‘Pidus Bird’ is heerlijk en maakt het album van deze dampende, rockende en schurende Brabantse groep helemaal af.

Nieuw muzikaal gerecht
Presenteert de band ons nu alleen een slimme mix van muzikale stijlen? Nee, Mighty Ya-Ya weet ondanks de vele muzikale invloeden wel degelijk te verrassen. Hun songs zijn namelijk niet slechts kopietjes van oude meesterlijke songs, hun muziek brengt bestaande ingrediënten samen tot een nieuw muzikaal gerecht. Het Mighty Ya-Ya monster houdt de luisteraar in zijn greep. Louis van Empel met zang en op gitaar, Aart van der Wulp op de mondharmonica, Gabriel Peeters op drums en bassist Geurt Engelsman zijn de ware gifmengers van het vierkoppige monster. Voor je het weet is het album al weer afgelopen. Er staat veertig minuten op de teller; geen noot te veel. Dit is een band om zeker ook live op te gaan zoeken.

8WEEKLY MediaPlayer