Muziek / Album

Handelaars in Geluk

recensie: The Flaming Lips – At War with the Mystics

Hallo, goedemiddag.
Heeft u even tijd voor een kort gesprek?
Dank u.

Nee hoor, nee… ik ben niet van de kerk.
Ik zou graag eens met u praten over de verlossing, over de schoonheid van het leven.
Wat zegt u?
Daar is niks schoons aan?
Ik denk dat er wel degelijk…
Maar meneer, geef me even de kans om…

Fijn dat u toch de deur nog even opendoet, dankuwel.

Koffie graag.., nee hoor, zwart.

~

Ik ben inderdaad een handelaar, een handelaar in geluk…
Ja, dat is een logische reactie, ik begrijp dat u zo cynisch moet lachen, doch geeft u mij de kans het uit te leggen.
Zeven jaar geleden werd ik geraakt door een komeet. Een muzikale komeet welteverstaan. Eentje die ik niet aan zag komen. En sinds die tijd ben ik bevrijd. Bevrijd van de uitzichtsloosheid van het bestaan, van de negativiteit die mij omringde. Ik zie de wereld anders.

Ik weet dat het truttig klinkt, maar…
Houdt u van muziek?
Aaah, The Beatles, The Beach Boys… oh, alleen van vroeger. U heeft die platen niet meer?

Kijk, dan weet u nog precies hoe u zich voelde toen u Pet Sounds voor het eerst hoorde. De overweldigende grootsheid van het geheel en het directe van de persoonlijkheid van Brian Wilson? God Only Knows, Caroline No en het troostende van Let’s Get Away for a While. Ik wist niet dat een instrumentaal liedje van een kleine twee minuten zoveel impact kon hebben.

U ook niet, dan hebben we dat gemeen? Ach, ik ben zo blij dat ik u zie lachen.
Ik zal u u laten zien wat ik heb meegebracht…

The Soft Bulletin van The Flaming Lips. Hiermee is het voor mij begonnen, mijn devotie.
Die blauwgele voorkant, of is het paars…
Als ik er naar kijk, krijg ik al een brok in mijn keel.

Veel mensen vonden Nirvana’s Nevermind de beste plaat van de jaren negentig… Ik niet meneer. Al jaren luister ik zo eens in de week of eens in de twee weken naar The Soft Bulletin en ik kan er vervolgens weer voor honderd procent tegenaan. Het is de plaat die Brian Wilson aan Paul McCartney had kunnen voorleggen als antwoord op… ach, wat zeur ik toch eigenlijk. The Flaming Lips leven in het hier en nu en zijn verantwoordelijk voor één van de meest magistrale oeuvres die de muziekgeschiedenis rijk is.

Net zo goed als The Beach Boys?
Absoluut!
In een andere tijd weliswaar, maar The Flaming Lips verwerken het beste van Brian Wilson, The Beatles, Queen en Pink Floyd in hun muziek!
Aha! U bent nieuwsgierig geworden?
Dan presenteer ik u met alle plezier At War with the Mystics. Het nieuwe zoveelste meesterwerk van The Flaming Lips waarin je jezelf helemaal kunt verdrinken. Altijd weer die opbeurende nummers gecontrasteerd met confronterende teksten, de schoonheid, de ultieme ervaring. Elke plaat, ja echt elke plaat is een ervaring op zich. De geluidsstudio is het belangrijkste instrument van deze band. En daar halen ze samen met producent Dave Fridmann zoveel rijkdom uit, dat je er bang van wordt. Nee, niet overdreven, eenmaal binnen, leef je in de wereld van Wayne Coyne. De wereld vol onzekerheden die immer op het punt staat te vergaan, maar toch altijd de mogelijkheid heeft gered te worden. Die troostende positiviteit:

“Now listen, I don’t know the dimensions of outer space // but if our ability to feel love, turns out to be just a cosmic accident // I like to thinks this means that the universe is on our side.”

Een tekst van het nummer Sunship Balloons van de prachtige ep Ego Tripping at the Gates of Hell. Maar ook At War With the Mystics kent schitterende verhandelingen over vogels die je niet in de steek laten in de winter, over het eeuwige doorgaan, over het heel klein zijn in een grote ruimte en over het ‘geluid van mislukking’ dat om je roept.

Hoewel At War With the Mystics fragmentarischer is dan The Soft Bulletin en Yoshimi Battles the Pink Robots uit 2002 is het weer een grootse ervaring zoals je die alleen van The Flaming Lips kunt verwachten. Deze band is een enorme rots in de branding, een groep die mij de straat op laat gaan om gelukkige, maar vooral ook minder optimistische mensen zoals u ervan te overtuigen dat het leven ook heel mooi kan zijn. Al is het maar voor een klein uurtje. Al mijn vrienden en kennissen heb ik al dan niet tevergeefs proberen over te halen. Nu is hopelijk de beurt aan u. Ervaar die oprechte positiviteit en die schoonheid, dan zal u gered worden!

Dank dat u me liet uitpraten.

Wat het moet kosten?
Ik leen u die platen met alle plezier.

Ogen dicht… luister maar.
Wacht, ik zet hem nog wat harder.

Ho pauze, mag ik u ook nog even deze folder aanbieden waarop wat bijeenkomsten staan. Op 27 april hebben we een samenzijn in de grote kerk aan de Weteringschans in Amsterdam, u bent van harte welkom en op Pinkstermaandag is er nog een grotere zaal afgehuurd in het uiterst spirituele dorp Landgraaf.