Muziek / DVD

Best grappig mits gedoseerd

recensie: Tenacious D - The Complete Master Works

Beroepsidioten Jack Black en Kyle Gass zijn in Nederland bekend geworden door de muziek en vooral de clips die ze maken met hun band Tenacious D. Een band die het vooral heel goed doet in de Verenigde Staten, getuige een eigen tv-serie met daarin onder meer de liedjes van hun titelloze album verweven in de meest stompzinnige korte verhaaltjes. Deze serie staat nu als geheel op dubbel-DVD, samen met een compleet concert opgenomen bij de Brixton Academy (London), alle clips (inclusief ‘making of’), tourvideo’s en nog veel meer onzin. Kortom: The Complete Masterworks.

Ik heb echt zwaar te doen met Kyle Gass. Deze kale dikkerd moet het gehele jaar door nauw samenwerken en zelfs op tournee met Jack Black. Zelf word ik na zo’n drieëneenhalf uur Tenacious D echt helemaal gestoord van deze camerageile rockpipo, die overigens wel een erg leuk rol speelde in het door Stephen Frears geregisseerde High Fidelity. Black heeft de rol van druktemaker, naast een relatief rustige Gass die meer een soort aangever is. Een tip: doseer Tenacious D in blokken van een uur, dan is het allemaal best grappig.

Rock ‘n’ Roll

De filmpjes gaan vooral over het leven van de rockster in de dop. Sommige onderdelen van de sketches komen ook nog eens terug in het optreden. Wat vooral opvalt aan de concertregistratie, is de kwaliteit van de twee muzikanten (beide gewapend met een akoestische gitaar) en de kwaliteit van de songs. Black en Gass zijn beide zeker geen onverdienstelijke gitaristen en daar komt bij dat Black ook nog eens een erg goede stem heeft. Hij doet zijn best om zo rock ‘n’ roll mogelijk te zijn, wat hem behoorlijk lukt. En de liedjes zijn zeker niet slecht. Ondanks de absurde teksten klinken nummers als Wonderboy en Tribute uitstekend.

Toppunt van onderbroekenlol

Tribute kennen we nog van die belachelijke clip waarin Black en Gass het opnemen tegen Dave Grohl in de gedaante van de duivel. Ook de ‘making of’ van dit nummer is erg de moeite waard. De meest aanstootgevende clip van het tweetal kent helaas geen achtergrondfilmje: de animatie van Fuck Her Gently (twee Tenacious D-engeltjes laten de duivel zien hoe je een vrouw zacht moet beroeren) is nog steeds het toppunt van de onderbroekenlol die deze twee voorbrengen.

De gemiddelde Amerikaanse tiener houdt echter, gezien de enorme successen van films als Road Trip en American Pie, wel van de nodige dosis flauwe humor. Tenacious D zorgt ervoor dat de Amerikaanse en ook Nederlandse ‘kids’ met deze DVD op de wenken wordt bediend, want flauwer kan het bijna niet. Mijn God, wat een randdebielen.