Muziek / Album

Mooi gladgestreken

recensie: Teitur - Poetry & Aeroplanes

.

~

Nee, Teiturs debuut Poetry & Aeroplanes verdient meer dan simpelweg de vergelijkingen met andere artiesten. Net als jonge songwriters als Damien Rice, Ed Harcourt en Tom McRae weet Teitur, samen met onder andere percussionist Matt Chamberlain, een voor hem uiterst herkenbaar geluid voor de dag te toveren. Zijn liedjes zijn zeer persoonlijk en universeel tegelijk. “I wrote all our lyrics in English from the start. My native Faroese music is a part of me, but what I was attracted to was pop music which was all in English. I find it’s the biggest ocean of vocabulary.”

Een muisstil publiek

Het is jammer dat Teitur juist op dat tekstuele vlak toch nogal eens verzandt in de bekende zinsneden en songtitels. Hij brengt zijn popliedjes echter wel met een geweldige flair. Het is juist zijn passie die deze plaat zo mooi maakt. Ik zie hem al zo in zijn eentje op het podium staan voor een muisstil publiek, dat hier en daar een traantje wegpinkt bij de schoonheid van deze liedjes. En ook de platenmaatschappij zal blij zijn met deze jongen die zijn prachtige album ook nog eens sleep tot een potentiële kaskraker. Dit is een mooi gladgestreken album zonder productiefouten.

Op het podium

Mark van Schaick, hoofdredacteur van Oor, schreef al eerder een zeer wervende recensie over Poetry & Aeroplanes, die hij afsloot met de volgende zin: “Misschien kun je je voorstellen dat het solo-optreden van Teitur het mooiste was wat ik op de afgelopen editie van Eurosonic heb mogen meemaken.” Na het horen van deze plaat kan ik me dat zeer zeker voorstellen. Het is echter jammer voor ons dat Teitur op dit moment zeer populair is in de Verenigde Staten en daar rondtoert. Dit album smeekt namelijk om een nieuwe Europese tournee.