Muziek / Concert

Nieuwe puzzelstukjes van Spinvis

recensie: Spinvis

Ruim een jaar na het alom gelauwerde laatste album van Spinvis, Tot ziens, Justine Keller, betreden Erik de Jong en zijn kornuiten de bühne van theater De Veste in Delft om af te trappen voor de gelijknamige theatertour.

Misschien komt het doordat de onderlinge conversatie van het publiek en de mogelijkheid om tussendoor bier te halen wegvallen, maar een optreden in het theater vraagt vaak om iets extra’s. Dat heeft Spinvis goed begrepen. Hij voegt de ‘nieuw ontdekte brieven uit Oostende’ aan de show toe. De muziek, die vooral van het laatste album afkomstig is, wordt in combinatie met deze voorgelezen brieven een vertelling. Het portret van die mysterieuze Justine Keller blijft gelukkig incompleet. Spinvis geeft nieuwe puzzelstukjes aan waaruit blijkt dat de puzzel alleen maar groter is dan gedacht. Het is aan het publiek om de gaten te vullen.

Stilletjes in het donker

~

Dat de muziek van Spinvis in het theater op zijn plaats is, bewees hij al in de eerdere theatertour. En dat het ook met band kan toonde hij het afgelopen jaar al aan op diverse podia en festivals. En het is natuurlijk ook fijn om stilletjes in het donker te genieten van het typerende geluid en proza van Spinvis. De band haalt van alles uit de kast, zoals een zingende zaag, vibrafoon, de bulbul tarang en een geluidsband. Het geeft een mooi resultaat: een muzikaal klankweefsel zoals we dat van Spinvis kennen. De band is sterk en goed op elkaar ingespeeld. Het zorgt ervoor dat het optreden in het theater niks ontbeert qua muzikaliteit. Met de voorgelezen brieven komen alle nummers in een net iets ander licht te staan. Dat is een mooie bijkomstigheid aangezien het verhaal van Justine Keller al ruim een jaar oud is en door het ganse land verspreid middels een uitgebreide tour.

Tot ziens, Justine Keller in het theater is een aanrader, al was het alleen maar om je nog iets meer in het raadselachtige universum rondom Justine Keller onder te dompelen. Verder is het optreden precies wat het belooft: lekker in het donker zitten en genieten.