Muziek / Album

Waardig slotakkoord

recensie: Solomon Burke/De Dijk - Hold on Tight

10 oktober jongstleden overleed King of Rock & Soul Solomon Burke op Schiphol. Hij was op weg naar Amsterdam voor een optreden in Paradiso met De Dijk. Burke maakte samen met de Nederlanders Hold on Tight. Het bleek het laatste kunstje in zijn imposante carrière. Hoewel Hold on Tight niet het niveau haalt van het fabelachtige Don’t give up on me uit 2002, is het een warme, gloedvolle plaat die een fraai sluitstuk is van een groot artiest. Gelukkig maar.

De samenwerking met De Dijk dateert uit 2007, als Burke en De Dijk het podium van de Heineken Music Hall delen. Dat bevalt zo goed dat het in 2008 resulteert in de single Enough is Enough/Het moet en het zal. En nu is er dus een heuse langspeler: een verzameling vertaalde nummers van De Dijk, gezongen door Solomon Burke, aangevuld met het uit een jam ontstane nieuwe nummer Text me. Kort en goed: het werkt. In bepaalde gevallen zelfs zo goed dat één plus één drie wordt in plaats van twee.

Stomende trein

~

Het lijkt simpeler dan het is. De beste liedjes van een goede Nederlandse band vertalen en laten zingen door een soullegende. Zeker als die band haar grootheid voor een niet onbelangrijk deel ontleent aan de kracht van het woord van zanger Huub van der Lubbe. De vertaling leek op voorhand een probleem. Vang de sfeer maar eens die tussen Van der Lubbes regels zweeft en alleen een goed verstaander echt aanvoelt. Welnu, vertaler Walter Planteijdt verrichtte mooi werk door voldoende afstand van de oorspronkelijke tekst te nemen en toch het algemene gevoel van de liedjes te behouden. En dat is positief, want het houdt het idee dat je naar een veredeld coveralbum luistert in de meeste gevallen op veilige afstand.

In de beste gevallen stap je op een soultrein die je doet vergeten dat je in de Lage Landen bent. Een nummer als My Rose saved from the Street zou op geen enkele soulverzamelaar misstaan en ook Seventh Heaven is meer dan een optelsom van twee losstaande grootheden. Burkes stem en soul wrijft op de goede momenten het songmateriaal op tot een fonkelend steentje. Toch is het dat niet alleen. Dan zou je De Dijk tekort doen. De begeleiding is stomend en de liedjes zijn blijkbaar zo gelaagd dat een andere toon en invulling nieuwe parels doen fonkelen.

Dat is overigens niet altijd zo. Dijkstamper Ik kan het niet alleen in het Engels I Gotta Be With You blijft De Dijk in het Engels. De twenty dollars in Good for Nothing kun je daarentegen net zo hard uitlenen als het tientje in Ik ben nergens goed voor. Ook al weet je dat je het niet terugkrijgt.

Niemand in de stad en Onderuit stonden ook op de nominatie om opgenomen te worden. Daar wilde dominee en begrafenisondernemer Burke echter niets van weten: ‘I don’t sing about death nor dying. Never done‘. Dat principe heeft hij tot het laatst gestand gedaan. Hold on Tight is een warme levenslustige plaat en daarmee een krachtig en waardig slotakkoord van de King of Rock & Soul.

8WEEKLY MediaPlayer

Reageer op dit artikel