Muziek / Album

De muzikale pracht van Novastar

recensie: Novastar - Almost Bangor

Het publiek moest lang wachten op het derde album van Novastar. De man die schuil gaat achter de naam Novastar is Joost Zweegers. De gevolgen van een ongeval noodzaakten hem de muziek een halt toe te roepen en hij moest revalideren en opnieuw leren lopen. Dit betekende echter niet een definitieve stop, want na het naamloze debuut in 2000 en Another Lonely Soul in 2004 is Novastar vier lange jaren later terug aan het front met Almost Bangor. En dat zal de muziekliefhebber weten ook.

~

Dat Zweegers muziek kan maken mag na twee zeer succesvolle albums duidelijk zijn. Op deze platen kenmerkte de sound van de Nederlandse Vlaming zich vooral door pianopartijen en melancholische zang. Het bleek een dynamisch duo. Toch heeft Zweegers er op Almost Bangor voor gekozen een andere koers te varen. De melancholische en meevoerende zang is gebleven, maar de piano moest plaatsmaken voor de akoestische gitaar. Een gewaagde zet, maar zeker geen teleurstellende.

Het album opent met het nummer ‘Mars Needs Woman’, een eenvoudige en minimalistische song, maar wel een van zeer hoge kwaliteit. Het is een prachtig nummer met gitaar, basgitaar, drums, zang en violen. Dat laatste voegt een extra dimensie toe aan het nummer. De song heeft een soort soberheid over zich en ontpopt zich door de toevoeging van het vioolgeluid tot bijna een tranentrekker. Kippenvel.

Spaarzaam pianospel

Aan variatie ontbreekt het Almost Bangor niet. Ondanks zijn zeer korte duur van 36 minuten, weet het album vele kanten van Novastar te laten zien. Zo is er de ballade ‘Sundance’, waarin blijkt dat de piano nog niet helemaal van het toneel verdwenen is. Het instrument vormt de enige ondersteuning van de zang van Zweegers, tot er aan het einde van de song strijkers om de hoek komen kijken. Het is een rustig en redelijk traag nummer en misschien wel het mooiste liedje van de cd. Juist doordat er sprake is van een stevige afwisseling en spaarzaam pianospel contrasteert de song sterk met de overige nummers op de plaat. Het nummer springt eruit, weet zich te onderscheiden van de rest door het beperkte gebruik van instrumenten.

Na ‘Sundance’ weet Novastar te verrassen met het nummer ‘Wings On Me’. Het is een wat hardere, uptempo track met een ietwat jazzy sound. Hierdoor staat het nummer lijnrecht tegenover het voorgaande. Toch is dit totaal niet storend. Het is wat de plaat kenmerkt, veel verschillende nummers beïnvloed door veel verschillende stijlen. Denk nu niet dat het album een 36 minuten durende achtbaanrit is, het overdondert namelijk geheel niet. Zweegers weet de verschillende stijlen zo neer te zetten dat ze toch een perfecte eenheid vormen.

Presenteerblaadje

Almost Bangor is een afwisselend album geworden met allerhande nummers. Van ballades tot wat meer rockende nummers, het kan allemaal en Novastar biedt het op een presenteerblaadje aan. Zweegers is een meester in het schrijven van liedjes en behoort misschien wel tot het beste wat de Benelux te bieden heeft op het gebied van singer-songwriters. Met de song ‘Because’ is Novastar al weken in de hitlijsten te vinden en dat is maar goed ook. Deze man is groots en maakt ook grootse dingen. Verplichte kost.

Live in Nederland:
12/02  013 Tilburg
14/02  Paradiso Amsterdam