Muziek / Album

Lentezotheid

recensie: Een voorjaarsoverzicht vrolijke muziek

.

Zebra – Emoties

~

Twee jaar geleden was er na vele jaren van oefenen en optreden eindelijk het debuutalbum van de Friese nederreggaegroep Luie Hond. Toen repte iedereen, overigens tot groot ongenoegen van de Friezen zelf, over de gelijkenis met Doe Maar. Bij Zebra is het eigenlijk hetzelfde laken een pak. Deze Groningse nederreggaeclub speelt al jarenlang redelijk succesvol in zalen en op festivals – en nu is er dan eindelijk debuutplaat Emoties.

Met dertien Nederlandstalige poppy reggaeliedjes over meisjes en liefde vissen de Groningers in dezelfde vijver als Luie Hond – alleen is de plaat van de Friezen opwindender en spannender dan wat de Groningers ons nu voorschotelen. De nummers op Emoties blijven ondanks de uitgebreide band (acht man) doorgaans bijzonder op de vlakte. En ook zanger Marcel Aarts weet Zebra geen uitgesproken gezicht te geven. Single Meisje is een goed voorbeeld van de middelmaat waarin Zebra verkeerd; na een saaie start beginnen wel een paar lichaamsdelen te bewegen, maar het nummer blijft niet hangen – zoals na beluistering van de plaat geen enkel lied door het hoofd blijft zweven.

Jammer eigenlijk, dat zo weinig bands zich in dit genre begeven. Luie Hond is onlangs gepromoveerd naar platenmaatschappij Pias, dus lijkt er een markt te zijn voor de nederreggae. Meer concurrentie zou Zebra goed kunnen doen – het niveau van Emoties lijkt in ieder geval te laag om de wereld te veroveren.

Op 24 maart presenteert Zebra Emoties in Vera Groningen en op 5 mei speelt de band op de bevrijdingsfestivals in Groningen en Assen.

ADHD Spietmobiel – Shout!

~

Een onopvallende zanger – dat is een probleem waar het eveneens Groningse ADHD Spietmobiel in ieder geval niet mee worstelt. De groep rond Eddy Huizing, ook bekend als Speedy, maakt muziek zoals we kunnen verwachten van de zanger van (in beperkte kring) legendarische bands als De Boegies en Jammah Tammah: vrolijk, opwindend en met bar slechte zang – Huizings handelsmerk.
Huizing is een ongeleid projectiel, en wist dat gegeven uitbuitend de optredens van skaband Jammah Tammah tot een happening te maken. Met belachelijke teksten in het Russisch, Duits en Gronings en zijn voorliefde voor instrumenten uit de feestwinkel bond hij een selecte groep liefhebbers aan zich. Maar zijn onberekenbaarheid en gecultiveerde antiprofessionaliteit stonden een nationale doorbraak in de weg, waardoor de oprichter in 2003 uit de band werd gewerkt.

Even leek de zanger helemaal niet meer terug te keren in de muziekwereld, maar nu is er toch de demo van een nieuw project. In vijf nummers bewijst Huizing wederom over geen enkel zangtalent te beschikken, maar de 44-jarige entertainer kan het maken. Je moet eigenlijk ook helemaal niet naar hem luisteren; Huizing moet je op het podium zien. Dat was een probleem waar Jammah Tammah ook al mee worstelde. Platen waren nodig voor de promotie, maar de cd’s die de band op de markt bracht kostten de leden alleen maar geld.
Ga ADHD Spietmobiel dus vooral live zien: op 15 april in Iduna Drachten en op 2 juni in het Deventerse Burgerweeshuis, beide malen met collega-rasentertainer Mark Foggo.

Seven Eleven – Live in Paris

~

Voor een opwindend optreden kun je ook terecht bij funkgroep Seven Eleven. Deze Nederlanders gaven in september 2004 een – naar eigen zeggen – legendarisch optreden op Fête de l’Humanité, het festival van de Franse communistische partij PCF. Nu bleek onlangs opeens dat de geluidsman het complete optreden had opgenomen, waarop het gebeuren meteen maar op een schijfje is geperst: Live in Paris.

Seven Eleven bestaat naast de bespelers van de te verwachten instrumenten (sax, gitaar, bas, keyboards etcetera) uit een zangeres (Jewl) en een rapper (Are MC). Deze twee zijn goed op elkaar ingespeeld en weten het Parijse publiek prettig op te jutten. De zeven nummers, die het optreden van begin tot eind laten horen, zitten stuk voor stuk goed in elkaar en stemmen vrolijk. Het klinkt zonder meer alsof de band Fête de l’Humanité tot een feestje heeft gemaakt.
Maar zoals vaker bij Nederlandse funkbands (zie bijvoorbeeld OctavePussY) is de muziek niet zo bijzonder dat het in de huiskamer beluisterd moet worden. Seven Eleven klinkt op Live in Paris als een uitstekende liveband, en zo moeten bands als deze misschien ook maar gewoon beoordeeld worden. Zoals al bleek bij Jammah Tammah zijn cd’s voor dit soort bands vaak niets meer dan een noodzakelijke kostenpost. Op 15 april te zien op Paaspop Zieuwent en 29 april in De Pul te Uden.

Pater Moeskroen – XX Deel 1

~

De bekendste band in dit overzicht is zonder twijfel Pater Moeskroen – alweer zo’n groep die live altijd een spektakel is. Twintig jaar geleden ontstond de band in Amersfoort, 15 jaar geleden was er de superhit (Roodkapje), en wat rest is een hoop geschiedenis. Een deel van die geschiedenis is nu verzameld op het album XX deel 1.

Bandlid van het eerste uur Martien van Oostrom geeft in het vermakelijke én informerende boekje dat de plaat begeleidt al aan dat Pater Moeskroen een echte liveband is. Dat mag dan zo zijn, maar toch is deze plaat de leukste, beste en vermakelijkste uit dit voorjaarsoverzicht. In een mengeling van niet eerder uitgebrachte nummers, een klassieker als Laat maar waaien, een allereerste versie van Roodkapje en de overbekende hitversie van datzelfde nummer boeit de nederfolk van Pater Moeskroen weer van begin tot eind. Een unieke band uit de Nederlandse popgeschiedenis.

En ja, de vrolijkheid, de humor en de tragiek, die komen ook terug in het boekje bij dit jubileumwerk. Over Roodkapje bijvoorbeeld, de zo succesvolle single waarvoor de band in 1991 een gouden plaat ontving, die in de WC werd opgehangen: “Wie schetst onze verbijstering als we, vanwege een begin 1992 ingevoerde hertelling van de Top-40 en 50, niet meer in aanmerking komen voor een gouden plaat? De exemplaren die in 1991 verkocht zijn tellen niet langer mee. Daar gaat onze eerste, enige en laatste hoop op een gouden plaat. Aan het spijkertje in de WC hangt nu een verjaardagskalender.”
Later dit jaar volgt een tweede deel van dit jubileumplaatje. En live… de band speelt zoveel dat je het beste op hun website kunt kijken.